Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nieuw Stedma in Eastermar

Grote Hornstweg 16
9261 VW, Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland
Bouwjaar: 1912
Architect: B.J. Gros Gros 1912 B.J. Gros
Publicatie: 19990914
Rijksmonument ID: 512544
Type: Boerderij

Omschrijving van Nieuw Stedma

Omschrijving

Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengperssteen onder afgeknot schilddak gedekt met zwarte geglazuurde Lucas IJsbrandt pannen; in de dakschilden kleine dakkapellen met negenruitsvensters onder lessenaardak met daktegels en schoorstenen met keramische rookverdelers in de dakschilden aan weerszijden. In de voorgevel een uitbouw met afgeplatte topgevel onder afgeknot zadeldak. Uitkragende gemetselde plint; sierbanden van oranje geglazuurde baksteen ter hoogte van dorpels en kalf van de vensters. Onder de gootlijst op geprofileerde klampen is een gepleisterd fries. De topgevel bevat een gepleisterd keperboogfries en natuurstenen dekplaten, bovenop met Art Nouveau decoraties. Hoog opgemetselde hoekpilasters bekroond met witte gedecoreerde siersteen. In fraai betegeld portiek een dubbele paneeldeur met Art Nouveau decoraties en sierijzers onder bovenlicht. Vensters onder bovenlicht met segmentboog strekken en vensterbanken van oranje geglazuurde baksteen. Decoratief beschilderde deels gepleisterde en deels met hout ingevulde boogtrommels. In de geveltop (nieuwe) vensterpartij onder natuurstenen latei en balkonhekje. In elke zijgevel een extra entree met paneeldeuren.

SCHUURGEDEELTE van roodbruine strengpersstenen onder deels door zwarte Friese golfpannen en deels door golfplaat gedekt schilddak met uileborden. Dubbele opgeklampte inrijdeuren met vierruitsvensters onder segmentboog strek en decoratieve boogtrommel in de voorgevel van de schuur. Getoogde gietijzeren zesruitsvensters en getoogde stalvensters met sierroedeverdeling in de zijgevels. Dubbele opgeklampte deeldeuren in de achtergevel. Halfsteens rollagen van gele kalkzandsteen.

INTERIEUR met veel originele elementen met typische Art Nouveau detaillering, zoals plafonds, paneeldeuren, lambrizering in de gang, deels betegelde stookplaatsen met monumentale marmeren schoorsteenmantels.

Waardering

De rentenierswoning met schuurgedeelte uit 1912 is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex van rentenierswoning en bijschuur;

- vanwege de bouwstijl, waarin Art Nouveau elementen zijn toegepast;

- vanwege de hoge mate van gaafheid, van zowel in- als exterieur;

- vanwege de ornamentiek van zowel in- als exterieur.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nieuw Stedma
location_on Monumenten Kaart rond Eastermar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!