Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Annahofje in Leiden

flag Top 100 rijksmonument
star star star star (1)
Middelstegracht 4
2312 TW, Leiden (Gemeente Leiden)
Zuid Holland
Bouwjaar: 14de eeuw
Publicatie: 19680502
Rijksmonument ID: 25131
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

14de eeuw daterende hofje is de driezijdige gesloten kapel heden ten dage nog overgebleven. De bakstenen kapel is gelegen aan de ene korte zijde van het hofje; de gewelven bestaan uit zandstenen ribben en hebben witgepleisterde velden. De vloer is met geel-zwarte estrikken betegeld. In de kapel is in de glasvensters voor een gedeelte het oudste Nederlandse glas nog op de originele plaats aanwezig, met name in de zogeheten wapenrondjes. De drie panelen met scenes uit het leven van de Heilige Anna zijn 17de-eeuws, terwijl de wapens boven de Annapanelen uit het eind van die eeuw dateren. Tot de eveneens nog grotendeels authentieke inventaris behoren onder andere een natuurstenen altaar met daarin drie gedrukte boognissen met daarin een driepas, waar in de buitenste de stichterswapens zijn aangebracht. Verder is er een tweeluik uit de 16de eeuw, een altaarstuktriptiek uit dezelfde eeuw voorstellende de Aanbidding der Koningen en een eiken kistje met briefpaneel.

De zandstenen toegangspoort tot de woninkjes aan de Hooigracht dateert uit 1685. Hierin zijn eveneens de wapens van de stichters aangebracht. De poort bestaat uit gerusticeerde pilasters met acanthusblad als kapiteel, met in de zwikken gebeeldhouwde versieringen. Op het hof staat een pomp uit 1764. Hoewel de woninkjes om de hof met gebruik van afkomende, oude materialen wat betreft de gevels zijn herbouwd (1939-1941), is er een goed en authentiek aandoend wooncomplex ontstaan. Schaal, beslotenheid en intimiteit van de aanleg zijn bij deze herbouw gewaarborgd. De woninkjes moeten echter in directe verbinding met de authentieke, bovengenoemde onderdelen worden gewaardeerd en roepen zo het kenmerkend beeld op van hofjesbouw.

Omschrijving van Sint Annahofje

St. Annahof. St. Anna Aalmoeshuis. WONINKJES EN KAPEL (1509 gewijd) 1682/5 hersteld, evenals in 1939/41. 18e eeuwse pomp. Zandstenen poort aan de Hooigracht, 1685. Regentenhuis. Achtergevel aan de Middelstegracht.

Tags: liefdadige instell.,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Annahofje
location_on Monumenten Kaart rond Leiden

Recensies (1)
    Sint Annahofje Sint Annahofje
    Middelstegracht 4, Leiden, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    5
    L.S. In uw tekst wordt gesproken over het Annahof, maar het is sinds 1492 het St Anna Aalmoeshuis. U gelieve dit met spoed aan te passen. Met vriendelijke groet, L. Tilanus, conservator