Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eerste gloeilampenfabriek van Philips in Eindhoven

Philipsgebouw Hoofdkantoor (EN/EM)
Emmasingel 31
5611 AZ, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1869/1888/1891/1926
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 518719
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Eerste gloeilampenfabriek van Philips

Inleiding

Voormalige TEXTIELFABRIEK, gebouwd in 1891. Na brand werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Thans doet het gebouw dienst als bedrijfsmuseum van Philips.

Omschrijving

Het pand heeft een samengestelde bakstenen bouwmassa op een in grote lijnen rechthoekige plattegrond.

Aan de straatzijde bevinden zich twee éénlaags blokvormige bouwmassa's, het meest links gelegen gedeelte is voorzien van een dubbel zadeldak, gedekt met kruispannen. Het rechtergedeelte heeft een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Tussen deze twee delen is een ingang aanwezig. Ervoor is een ronde fabrieksschoorsteen geplaatst. Achter boven beschreven gedeelte ligt een hal onder plat dak, in het midden voorzien van lichtkappen. Vensters en deuren zijn vernieuwd.

Waardering

Het voormalige fabrieksgebouw, thans als museum deel uitmakend van de Philipsgebouwen aan de Emmasingel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken, het is van belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een kleinschalig fabrieksgebouw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere vormgeving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is als voorbeeld van een kleinschalig fabrieksgebouw langzamerhand zeldzaam geworden.

Tags: gebouwen, woonhuizen,textielfabriek,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eerste gloeilampenfabriek van Philips
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!