Vuursteenmijnen van Rijckholt in Sint Geertruid
6265 ZA, Sint Geertruid (Gemeente Eijsden Margraten)
Limburg
Omschrijving van Vuursteenmijnen van Rijckholt
De vuursteenmijnen van Rijckholt of Groot Atelier zijn een complex van mijnen in Rijckholt (Nederlands Limburg), waar in het neolithicum vuursteen werd gewonnen. Dit gebeurde tussen 3950 v.Chr. en 2650 v.Chr. De vuursteen werd gebruikt om wapens en gebruiksvoorwerpen van te maken.
De vuursteenmijnen zijn de oudste bekende vorm van mijnbouw in Nederland. De vuursteenmijnen liggen in het Savelsbos aan de rand van het Plateau van Margraten. Even noordelijker liggen de Schone Grub met de vuursteenmijntjes Schone Grub, Abri van Rijckholt en de Henkeput. Het onderzoek aan deze mijnen is een goed voorbeeld van mijnbouwarcheologie.
De vuursteenmijnen gelden als archeologisch wereldmonument, als geologisch monument en kunnen bezocht worden, ze staan geregistreerd als rijksmonument. Het beheer van de mijnen is in handen van de Van Schaïkstichting.
Tags: n.v.t. (archeologie),archeologie,archeologie
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Vuursteenmijnen van Rijckholt op grond van Margaten In het Savelsbosch tussen Rijckholt en Sint Geertruid, Margraten
-
Hoeve in haakvorm met losstaande schuur, in vakwerk en mergel Moerslag 20A, Sint Geertruid
-
Hoekhuis van mergel en baksteen Steenstraat 1, Gronsveld
-
Hoeve van mergel, naderhand in baksteen doorgetrokken naar de straat. Brede woonhuisgevel met segmentboogingang en vensters in Naamse steen. Links wapenpoort. Aan de achterzijde van de binnenplaats schuur van mergel Rijksweg 187, Gronsveld
-
Hoeve van baksteen, mergel en vakwerk om gesloten binnenplaats Eindstraat 4, Sint Geertruid
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Sint Geertruid (Limburg)