Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klein Boeschoten in Garderen

star star star star (2)
Hoge Boeschoterweg 78
3886 PR, Garderen (Gemeente Barneveld)
Gelderland
Bouwjaar: 1836
Publicatie: 19700211
Rijksmonument ID: 8617
Type: Boerderij

Omschrijving van Klein Boeschoten

Hoeve "klein Boeschoten". Mooie boerderij, blijkens eerste vermelding in de leenacteboeken in oorsprong reeds in 1326 als wildforstersgoed aanwezig. Thans van vroeg 19e eeuws karakter met hoog wolfdak, door riet en pannen gedekt, gepleisterde voorgevel, waarin vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen (het meest westelijke schuifraam ter plaatse van een kort na 1900 gedichte voordeur). In de heerd een zeer groot tableau met paarse tegels, waarop Oud-Testamentische voorstellingen. Onder de heerd wildkelder met lange gang, beide gedekt door bakstenen tongewelven. In 1951 de deel met zorg vernieuwd. Links een bakhuis onder pannen zadeldak. Op het, fraai in het houtgelegen, erf een langgerekte schaapskooi op gemetselde voet, met rieten dak en kort na 1900 ingebouwde zijbaander. Langs de westelijke toegangsweg tot het erf een tweede schaapskooi, eveneens op gemetselde voet, door riet en pannen gedekt. De tweede schaapskooi ligt op hetzelfde perceel A 716.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klein Boeschoten
location_on Monumenten Kaart rond Garderen

Recensies (2)
  Klein Boeschoten Klein Boeschoten
  Hoge Boeschoterweg 78, Garderen, Gelderland, NL
 • star star star star
  3
  Zoals mijn betovergrootvader heette, Cornelis Jacobsen van Bijschoten, van Batelaar of van de Pol. Bijzonder mooi dat deze boerderij er nog steeds is
 • Klein Boeschoten Klein Boeschoten
  Hoge Boeschoterweg 78, Garderen, Gelderland, NL
 • star star star star
  5
  Goed dat "onze" boerderij zo goed behouden blijft. Voor de tijd van Napoleon was onze achternaam "van de Pol van Boeschoten".