Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar

star star star star (1)
Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar (Gemeente Alkmaar)
Noord Holland
Bouwjaar: 1470-1518
Publicatie: 19691210
Rijksmonument ID: 7258
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grote of Sint-Laurenskerk

Nederlands Hervormde GROTE of ST. LAURENSKERK. Een geheel met natuursteen beklede bakstenen kruisbasiliek met zevenzijdige koorsluiting gebouwd van 1470-1518. Twee traptorens tegen de westzijde van de beide schipzijbeuken en twee tegen de oostzijde van de beide transeptarmen. Aan de zuidzijde van het koor de v.m. sacristie, thans consistoriekamer (XVIb); tussen sacristie en zuidelijke transeptarm de op bogen overgebouwde librie (XVId); in de hoek tussen noorderdwarsarm en kooromgang een ruimte (XVI B) voor de blaasbalg van het kleine orgel.

Klokkenspel bestaande uit 27 klokken van Melchior de Haze en 8 moderne klokken. Slagklok van J. Moer uit 1525, diam. 130 cm. Op steunbeer van de kerk een stenen zonnewijzer. Trommelspeelwerk van Eijsbouts, 1905.

Inwendig zijn het middenschip en het transept gedekt door houten tongewelven met in de koorsluiting een monumentale beschildering uit 1519. De zijbeuken, de zijbeukkapellen en de kooromgang gedekt door stergewelven. Belangrijkste onderdelen van de inventaris: laatgotisch koorhek. a. Hoofdorgel: in een kas die vervaardigd werd naar een ontwerp van Jacob van Campen, bouwde G. van Hagerbeer in 1643 een drieklaviers orgel met vrij pedaal. Dit instrument werd in 1725 vervangen door een orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, gemaakt door Frans Caspar Schnitger. Schnitger maakt gebruik van een deel van het Hagerbeer-pijpwerk. In 1986 geheel gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. b. Koororgel: Van oorsprong eenklaviers orgel in 1511 gemaakt door J. van Covelen. Enige tijd later werd het orgel uitgebreid met een tweede klavier. Doophek (1605), vijf gestoelten tegen de zuilen van het schip, waarvan twee naar ontwerp van Jacob van Campen (1655), koperen kaarsenkronen, schilderstuk voorstellende de kerk met niet uitgevoerde toren, stenen zerk voor Floris V en koperen zerk voor Pieter Palinck en zijn echtgenote. In de v.m. sacristie een houten tongewelf met overblijfselen van ornamentale beschildering.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grote of Sint-Laurenskerk
location_on Monumenten Kaart rond Alkmaar

Recensies (1)
    Grote of Sint-Laurenskerk Grote of Sint-Laurenskerk
    Koorstraat 2, Alkmaar, Noord Holland, NL
  • star star star star
    5
    De monumentale gewelfschildering van het Noordtransept werd een aantal jaren geleden gerestaureerd en teruggeplaatst in de kerk nadat het sinds 1881 gedemonteerd was geweest. De ruim 320 M2 werd minitieus gerestaureerd, voor een indruk van de restauratie in een fotoverslag vond ik dit: https://ramseshertman.nl/portfolio/houtrestauratie-historisch-interieur-gewelfschildering-kerk-alkmaar/