Sint-Bavokerk in Aardenburg
Top 100 omschrijving
Aardenburg, Sint Bavo: de kerk is het enige voorbeeld in Nederland van De Scheldegothiek; naast de diverse kenmerken van deze stijlperiode, zoals o.a. het driedelige westvenster, de omgang voorlangs de vroeggotische lancetvormige middenbeukvensters, de zuilen met knopkapitelen en het triforium met een doorlopende galerij met gekoppelde zuiltjes, bezit de kerk een aantal bijzonderheden als bijvoorbeeld de verlaagde tegelvloer en de vierkante fundamenten die onder de zuilbasementen zichtbaar zijn; wat in oorsprong de oorzaak c.q. de bedoeling van deze bijzonderheden is geweest, is heden niet bekend. Het begin 13de-eeuwse schip van de kerk is prachtig gedetailleerd en vormt een visueel contrast met het driebeukige, bakstenen koor. Verder maakt de kerk deel uit van een groep, nu in Vlaanderen gelegen kerken, t.w. de Sint Jacobs- en Mariakerk te Doornik, de kerk te Damme, de O.L. Vrouwe van Pamela te Oudenaerde en de kerk te Lissewege. Een ander aspect dat de Sint Bavo architectuurhistorisch belang verleent, is de klaverbladvormige romaanse fundering van een absis die in het koor is aangetroffen. Van een dergelijke aanlegvorm is in Nederland slechts een klein aantal bekend.Tot slot worden de grafkelders in het schip vermeld; deze zijn versierd met schilderingen, o.a. voorstellingen van de Kruisiging en de Heilige Maagd, die uit de 14de eeuw dateren. De Sint Bavo ontleent haar bijzondere status aan haar stilistische zuiverheid, haar bijzondere details, de goede detaillering van het schip, haar grootse hallenkoor uit het midden van de 14de eeuw en vanwege de voor Nederland unieke vertegenwoordiging van de Scheldegothiek, alsmede door de aanwezigheid van de beschilderde grafkeldertjes.
Omschrijving van Sint-Bavokerk
N.H. Kerk. Het oudste deel bestaande uit schip, dwarspand, vormt het enige belangrijke voorbeeld in Nederland van zuivere Scheldegotiek, omstreeks 1220. Het langgerekte hallenkoor is een midden 14e eeuwse uitbreiding. Aangebouwd een 17e eeuwse woning, die als consistoriekamer dienst doet. Reeks van grafkelders met beschilderingen, preekstoel ingebracht na de restauratie, die in 1956 werd voltooid. Hardstenen hekpijlers die de toegang vormen tot het kerkterrein. Van het orgel heeft alleen de Rugwerkkas monumentale waarde. Deze kas is afkomstig uit de R.K. Kerk te Groessen en werd eind 18e eeuw gemaakt door Kuerten uit Huissen. De Hoofdwerkkas en het instrument werden in 1954 gemaakt door Flentrop Orgelbouw.
Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Toren Sint-Bavokerk Sint Bavostraat 5, Aardenburg
- sint bavo sint bavostraat 3, Aardenburg
- Terrein waarin de fundering van een vestingmuur met hoektoren en sporen van een spitsgracht Sint Bavostraat, Aardenburg
- Pand Tuimelsteenstraat 18, Aardenburg
- Onderkelderd pand met tuitgevel met vlechtingen Markt 28, Aardenburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Aardenburg (Zeeland)