Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Prinsenhof (Amsterdam), gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en zetel van de admiraliteit was in Amsterdam

Oudezijds Voorburgwal 197
1012 EX, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 15e eeuw (oorsprong klooster)
Publicatie: 19701013
Rijksmonument ID: 6085
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Prinsenhof (Amsterdam), gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en zetel van de admiraliteit was

STADHUIS, gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en van 1656-1795 zetel van de admiraliteit was. Oud zijn van dit complex behalve de ambtswoningen voor zeeofficieren aan de O.Z. Achterburgwala): het in recente tijden geheel uitgebroken, door een schilddak met 2 schoorstenen gedekte hoofdgebouw van de Admiraliteit (1661, door Willem van de Gaffel), waarvan de voorgevel een zandstenen sokkelverdieping en daarboven een ionische reuzenorde met door Jan Gijseling gebeeldhouwd fronton op de middenrisaliet vertoont.

b). Een vleugel aan de Prinsenhofsteeg ter plaatse van of door verbouwing van de kloosterkapel ontstaan, met dakruiter uit XVIIa en gevels uit 1758 (vensteromlijstingen aan de steegzijde, wijzerplaat aan de binnenplaats).

Aan de O.Z. Voorburgwal staat verder links van de ingangspoort een vleugel uit XIXc. In de dakruiter 2 klokken, van 1612 en 1758, de laatste door Pieter Seest te Amsterdam.

Tags: openbare gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Prinsenhof (Amsterdam), gevestigd in ee…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt