Rijksmuseum in Amsterdam
Top 100 omschrijving
Amsterdam, Rijksmuseum: monumentaal bouwwerk van architect P.J.H Cuypers uit 1876-1885, in plattegrond en opbouw klassicistisch-symmetrisch, in bouwplastiek geïnspireerd op gotiek en renaissance. Monumentaliteit en statigheid kenmerken het museum en bijbehorend bibliotheekgebouw en de oorspronkelijk vrijstaande directeurswoning, inclusief de in 1911-1915 aangebouwde Druckerkuitbouw; het is behalve een der grootste en meest voorname scheppingen van Cuypers, ook heel belangwekkend als proeve van een bouwopdracht die voor de 19de eeuw als een betrekkelijk novum kan worden bestempeld.Het uitwendige van het museum is bijna zonder wijzigingen overgeleverd, het interieur daarentegen met uitzondering van de zogeheten Aduard-kapel is steeds aangepast aan de moderne eisen van tentoonstellen, conserveren en beveiligen.De bijzondere cultuurhistorische waarde is gelegen in de enormiteit van de bouwopdracht, de stedebouwkundige ligging van het museum en als proeve uit het indrukwekkende oeuvre van Cuypers, waarbij nog opgemerkt wordt dat het gebouw nog steeds in zijn oorspronkelijke functie voorziet en de collectie kunstschatten een niet te benoemen cultuurhistoirsche waarde vertegenwoordigt. Het gebouw zelf met zijn omvangrijk uitwendige decoratieprogramma naar ontwerp van Cuypers, Victor de Stuers en J.A. Alberdingk Thijm is door de verwerkte en opgenomen historische stijlen een kunsthistorisch visitekaartje van de vorige eeuw.
Omschrijving van Rijksmuseum
RIJKSMUSEUM, gebouwd 1877-1885 door P.J.H. Cuypers, hoofdzakelijk in neo-renaissance vormen. Klokkenspel met 23 niet beschermde moderne klokken en 1 klok van Peter van den Ghein, 1583. Buiten gebruik gesteld trommelspeelwerk van Addicks uit 1901.
Tags: openbare gebouwen,museum,welzijn, kunst en cultuur,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Sien Grossen (31 mei 2015 02:00)
star star star starMoet zeggen dat ik de nieuwe indeling erg wennen vind. Je bent veel aan het zoeken en je moet soms je entree kaartje nog een keer laten zien! Moet je dus niet weg gooien na binnenkomst. De nachtwacht is natuurlijk prachtig! Alleen wel veel opdringerige toeristen.
In de buurt
-
gebouw Stadhouderskade 42, Amsterdam
-
Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek Jan Luijkenstraat 2, Amsterdam
-
Eclectische villa met hek Weteringschans 24, Amsterdam
-
Linkerdeel van dubbele villa Stadhouderskade 41A, Amsterdam
-
gebouw Hobbemastraat 21, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)