Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Velperbuitensingel in Arnhem

Velperbuitensingel 25
6828cv, Arnhem (Gemeente Arnhem)
Gelderland
Publicatie: 13-05-2016
Rijksmonument ID: 532443

Omschrijving van velperbuitensingel

BEELD JUNO
Standplaats: aan de Velperbinnensingel, ten westen van Musis-Sacrum. BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Juno. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een paneel met spaarveld, dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten, dat de eenvoudig geprofileerde dekplaat van de sokkel draagt. Juno is gekleed in een lang, tot de voeten reikend, sterk geplooid en doorschijnend gewaad, dat de rechter borst vrij laat. Hierover is rondom een sterk geplooid kleed gedrapeerd, dat door de godin met de linker hand wordt vastgehouden en over de opgeheven rechter arm is geslagen. Dit kleed is afgezet met een sierrand van elkaar kruisende banden met rozetten. Aan haar voeten sandalen. Het linker been dient als standbeen, terwijl het rechter als speelbeen fungeert. Juno bezit krullend, aan de achterzijde bijeen gebonden haar, bekroond met een diadeem. Drie zware strengen haar vallen op haar rug. Aan haar rechter zijde bevindt zich een pauw.
Waardering: Stenen BEELD uit de 18e eeuw, vervaardigd door Ignatius van Logteren.
- Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten.
- Van kunsthistorische waarde als gaaf bewaard beeld, oorspronkelijk deel uitmakend van een groep van 8 stuks, uit het oeuvre van Ignatius van Logteren.
- Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoenaanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse.
- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw, namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groepbeelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking.
Toelichting: De verblijfplaats van de drie beelden voorstellende een bacchante, Juno en Pluto was bij de aanwijzing van de overige objecten tot rijksmonument in 2000, onbekend. De beelden zijn nu teruggevonden, gerestaureerd en geplaatst in het park waar zij in 1859 ook stonden.
Het voorstel is om alle zes de beelden (de drie reeds beschermde en de drie "nieuwe") onder één monumentnummer te beschermen.

Tags: voorwerpen op pleinen en dergelijke

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar velperbuitensingel
location_on Monumenten Kaart rond Arnhem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt