Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Deest aan het water; vriezeweg in Deest

Deest Aan Het Water; Vriezeweg
Deest (Gemeente Druten)
Gelderland
Bouwjaar: 11.000 v. Chr
Publicatie: 13-05-2016
Rijksmonument ID: 532284
Type: Archeologie

Omschrijving van deest aan het water; vriezeweg

Terrein met kampementen en nederzettingen uit respectievelijk het mesolithicum en het neolithicum.

In het gebied zijn verschillende, goed geconserveerde vindplaatsen uit de periode van het mesolithicum tot de late middeleeuwen aanwezig die de mogelijkheid bieden in grote lijnen te komen tot een reconstructie van de bewonings-geschiedenis van de regio vanaf de vroege prehistorie en een beeld te krijgen van de landschapsontwikkeling vanaf het laat pleistoceen tot de recente tijd. In de regio zijn in het verleden vondstmeldingen gedaan en op beide vind-plaatsen heeft vooronderzoek plaatsgevonden.

Binnen het plangebied waren er al drie vondstmeldingen bekend vooraf-gaande aan het vooronderzoek. De eerste betreft een vindplaats die gelegen is in het noordwesten van het plangebied en bekend staat onder het toponiem ‘De Oude Burcht’. Op basis van een veldkartering wordt hier bewoning in de late middeleeuwen verondersteld. De tweede vondst-melding betreft een vindplaats aan de oostelijke oever van de zandwinplas ‘De Uivermeertjes’. Hier is door de bewoonster van het perceel een grote hoeveelheid (vermoedelijk vroeg-) Romeins aardewerk verzameld dat waar-schijnlijk afkomstig is van een nederzettingsterrein. Gezien de aangegeven vondstlocatie is een deel van dit nederzettingsterrein vermoedelijk door zandwinning al verdwenen. Overigens bevinden zich in het vondstcomplex ook enkele fragmenten neolithisch aardewerk, die moge-lijk toegeschreven moeten worden aan de midden-neolithische Vlaardingen-cultuur. Ook de derde vondstmelding is van wetenschappelijk belang.

Amateur-archeoloog B. Visschers, heeft op de locatie van de zandwinplas ‘De Uivermeertjes’ een harpoen en een benen vishaak gevonden op de transportband van de zandzuiginstallatie. De harpoen heeft een lengte van 22,5 centimeter en is vervaardigd van hertshoorn. Dit artefacttype wordt, met name op basis van Deense typologische parallellen, gedateerd in het vroeg-mesolithicum en is in Nederland zeldzaam. Mogelijk dateert ook de vishaak uit deze periode, hoewel deze nog niet beschreven en gedetermineerd is.Naast de drie vondstmeldingen die binnen het plangebied liggen, is er ook een aantal vindplaatsen uit de dorpskern van Deest bekend. De Boer en Baetsen noemen tien vindplaatsen, die dateringen hebben uiteenlopend van ijzertijd tot de late middeleeuwen. De Romeinse Tijd en middeleeuwen zijn het best vertegenwoordigd. Onder de vindplaatsen bevindt zich onder andere een Romeins villaterrein. Vindplaatsen die ouder zijn dan de ijzertijd, zijn hier niet aangetroffen.

Bron: http://www.archol.nl/PDF/Archol_Rapport46_Deest_Uitvermeertjes.pdf

Tags: archeologie (n)

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar deest aan het water; vriezeweg
location_on Monumenten Kaart rond Deest

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt