Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

1e polderweg in Utrecht

1e Polderweg 4
3563mc, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Publicatie: 28-08-2015
Rijksmonument ID: 532268
Type: Gebouw

Omschrijving van 1e polderweg

Cluster 28. Houten loods F.
NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE
Inleiding
HOUTEN LOODS F, als voorbeeld van een niet bomvrije opslag van (rijdend) materieel. Op verschillende plaatsen zijn binnen en buiten fortterreinen in de loop der decennia houten, stenen en metalen ('blikken') loodsen tot stand gekomen om te dienen als (provisorische of permanente) bergruimte, opslag, onderkomen voor mensen of materieel, hospitaal, brandweer, paardenstal, wachthuis, enz. Een groot deel van deze loodsen is inmiddels vergaan, gesloopt of verplaatst, maar andere bestaan nog in situ. Soms gaat het om bijzonder eenvoudige bouwwerkjes van geringe omvang, maar er zijn ook meer complexe en grotere exemplaren. Van de houten loodsen die in de 19e eeuw op het Fort aan de Klop zijn gebouwd, bestaan er nog twee - Loods E, de grootste en de dichtst bij de toren gelegen en Loods D (/a) - die zich naast elkaar op het zuidelijk deel van het fort bevinden. Verder zijn er nog een ijzeren loods, die is geplaatst rond 1905 en deze houten loods uit 1914. De loods is gebouwd ten westen van de nog bestaande, houten loods D (/a). Buiten het eigenlijke fortterrein liggen bovendien nog de Houten Loods / Barak H en een Houten Schuur. Net als de andere loodsen is Loods F in de eerste jaren van de 21ste eeuw gerestaureerd, waarbij hoog in de langsgevels extra lichttoetreding is gerealiseerd. Het gebouw kent tegenwoordig een functie als vergaderruimte.
Omschrijving
HOUTEN LOODS F, in 1914 op het Fort aan de Klop gebouwd als uitbreiding van de accommodatie. De loods (ca. 20 x 6,50 m) is samengesteld uit horizontaal aangebrachte houten delen en wordt gedekt door een zadeldak. De wanden zijn beperkt voorzien van gereconstrueerde, ongeveer vierkante, in vieren verdeelde ramen. Houten deuren.
Waardering
De HOUTEN LOODS F op het Fort aan de Klop is van algemeen belang vanwege:
* Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd en daarna door anderen gedurende ongeveer 125 jaar is versterkt en verbeterd.
* Architectuurhistorische waarden, in het bijzonder als uiting van een aan de militair-strategische bouwkunde gerelateerde houten bebouwing, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de en 20ste eeuw).
Het betreft hier een houten loods die in 1914 aan het Fort aan de Klop is toegevoegd.
* Ensemblewaarde en situationele waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.
* Het onderdeel is representatief omdat het een voorbeeld is van een later aan een bestaand verdedigingswerk toegevoegde, houten berging.
* Het onderdeel is redelijk gaaf bewaard omdat hoofdvorm en bouwkundige detaillering, alsmede diverse elementen intact zijn gebleven, dan wel door cascorestauratie zijn hersteld.

Tags: verdedigingswerken en militaire gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 1e polderweg
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt