Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkelijk gebouw in Handel

O.-L.-Vrouwestraat 61
5423 SJ, Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 532046
Type: Kerk

Omschrijving van kerkelijk gebouw

Inleiding

RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen.

De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in het park geplaatst ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Handel als bedevaartsoord.

De totale afmetingen van de sculptuur bedragen circa zes meter in breedte bij een hoogte van circa twee meter.

Omschrijving

Groot RELIËF in classicistische omlijsting, uitgevoerd in steen. Op een groot basement staan corintische pilasters die een met hout betimmerde kroonlijst dragen. In het midden opschrift DE BRUILOFT TE CANA IN GALILEA/JESUS' EERSTE WONDER OP VOORSPRAAK VAN MARIA. Daarboven een nis met afgeschuinde zijden die het reliëf bevat, aan weerszijden openingen, boven korte doodlopende trapjes. Boven één van die trapjes een ovaal met opschrift TILBURG FUNDAMENTUM DEDIT.

Voor het geheel is een gazon aangelegd, aan de zijkanten met bloembakken op pijlers, aan de voorzijde afgescheiden door een reeks paaltjes waartussen ijzeren kettingen zijn gehangen.

Waardering

Het RELIËF is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar kerkelijk gebouw
location_on Monumenten Kaart rond Handel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!