Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

St. Jozefkerk in Kaatsheuvel

Wilhelminaplein 3
5171 KX, Kaatsheuvel (Gemeente Loon Op Zand)
Noord Brabant
Publicatie: 20110902
Rijksmonument ID: 532012
Type: Kerk

Omschrijving van St. Jozefkerk

Inleiding

De eenvoudige PASTORIE met GARAGE die in 1936 is gebouwd naar ontwerp van architect H. C. de Bever ligt onder een haakse hoek op de voorgevel van de kerk en sluit aan op de klokkentoren. De garage is met een muur verbonden met de pastorie, en ligt aan de Sint Josephstraat.

Omschrijving

De pastorie op rechthoekig grondplan is opgetrokken uit baksteen en is zes vensterassen lang en twee breed. Zij is twee bouwlagen hoog, met uitzondering van de uitbouw aan de westzijde ter breedte van een vensteras (eetkamer pastoor). Beide delen zijn onder een zadeldak gelegen en gedekt met Romaanse pannen. De dakranden kragen enigszins over. De ingangspartij ligt aan de zijde waar toren en voorgevel elkaar raken en heeft één bouwlaag ter breedte van twee vensterassen. Aan de linkerzijde bevindt een vierruits venster met luiken, rechts de getoogde toegang met portiek en stoep, voorzien van een getoogde deur. Aan de achterzijde, waar toren en zijgevel elkaar raken is een eenlaags vierkanten uitbouw onder balkon met hoge, gesloten bakstenen borstwering. Hierin bevindt zich een buitendeur die toegang geeft tot de tuin. Tegen de achtergevel is een uitbouw van drie traveeën lang en één breed, onder balkon met lage, gesloten baksteen borstwering. De laatste uitbouw sluit aan op een bordes onder lessenaardak, dat toegang geeft tot de tuin. Alle vensters zijn voorzien van houten kozijnen, waarin ijzeren ramen zijn aangebracht. De ramen in de voorgevel op de begane grond bestaan uit vierruits klapramen met tweeruits bovenlicht. In de uitbouw is een zesruits raam aangebracht. Alle ramen op de begane grond van de voor- en zijgevel zijn voorzien van houten luiken. Aan de voorzijde zijn de vensters op de verdieping vierkant en voorzien van vierruits ramen. Dezelfde ramen komen terug in de zijgevel. Aan de achterzijde zijn de ramen op de verdieping groter dan aan de voorzijde en bovendien langwerpig. In deze gevel zijn glas-in-loodramen in de bovenlichten van de uitbouw aangebracht. IJzeren deuren in houten kozijnen bevinden zich in de uitbouwen. De indeling van de pastorie is nog oorspronkelijk. Opmerkelijk zijn de ronde bakelieten lichtknoppen, die ook worden teruggevonden in de sacristie. Aan weerszijden van de voordeur is een keramische tegel aangebracht. Aan de rechterzijde met een afbeelding van Sint Jozef met op de achtergrond de Utrechtse Dom en de inscriptie: "De jonge werkman" en "H. Jozef bescherm onze arbeid". Aan de linkerzijde met een afbeelding van Maria met Kind en de inscriptie: "H. Maria bescherm ons gezin". De eenlaags garage onder zadeldak met enigszins uitkragende daklijst heeft een grote, getoogde inrijpoort aan de straatzijde en een venster met vierruits raam in de zijgevel.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het ontleent zijn waarde aan de functionele, bouwkundige en architectonische samenhang met de parochiekerk. Het object met de bijbehorende inrichting en indeling is nog gaaf en compleet bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar St. Jozefkerk
location_on Monumenten Kaart rond Kaatsheuvel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!