Batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken in Nieuwegein
Nieuwegein (Gemeente Nieuwegein)
Utrecht
Omschrijving van batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken
Cluster 52. Remise (gebouw E).
NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE
Inleiding
REMISE (gebouw E), als aardgedekt, bomvrij bouwwerk, dat in een tweede bouwfase is toegevoegd aan de oorspronkelijk als verdedigbaar aardwerk aangelegde batterij aan de noordzijde van de Overeindseweg en - wetering. De aan de noordoostzijde van de batterij gesitueerde remise had een vergelijkbare pendant op de zuidelijke batterij. Dit gebouw (gebouw F) is bij het opruimen van deze batterij verdwenen.
Omschrijving
Ten oosten van het wachthuis gelegen, omstreeks 1880 opgetrokken REMISE (gebouw E) van trasbeton, bestaande uit een in later tijd met beton beklede gevel met een stalen deur aan de westzijde of keelzijde. De overige gevels en het dak zijn aangeaard. De remise bevat één vertrek.
De REMISE is van algemeen belang vanwege:
* Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd en daarna door anderen gedurende ongeveer 125 jaar is versterkt en verbeterd.
* Architectuurhistorische waarden, in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de eeuw).
Het betreft hier een onderdeel van omstreeks het laatste kwart van de 19de eeuw, namelijk een voorbeeld van een met aarde gedekt, bomvrij gebouw.
* Ensemblewaarden en situationele waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.
* Het onderdeel is representatief (karakteristiek) omdat het in verschijningsvorm kenmerken vertoont die het toenmalige defensieve doel onderstrepen.
Tags: verdedigingswerken en militaire gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)