Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Overig in Den Haag

Goudsbloemlaan 131
2565 CR, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Publicatie: 20110107
Rijksmonument ID: 531546
Type: Overig

Omschrijving van overig

Omschrijving complexonderdeel 3

Inleiding

Het SCHOOLPEIN met TUIN behorende bij het complex Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum (thans -2009- Segbroekcollege) is ontworpen in samenhang met school en conciërgewoning door architect J.J.P. Oud en aangelegd in de periode 1949-1956.

Omschrijving

Het SCHOOLPLEIN is geplaveid in een rastervormig blokpatroon van schokbetonnen vierkante platen die door klinkerbanden worden omsloten; het plein en een deel van de school worden omgeven door een bestrating van betontegels. Binnen het raster zijn enkele vlakken gevuld met een lage beplanting en enkele bomen. Door de wijze van bestrating wordt de ligging van de bouwdelen op het perceel geaccentueerd. Rondom het schoolplein en de school ligt een eenvoudig aangelegde TUIN met gazons en onder andere schooltuin, bomen, heesterbeplanting en afscheidingen van hagen. Ten zuiden van het schoolplein ligt de kleine ommuurde privé- tuin van de conciërgewoning.

Waardering

Het SCHOOLPLEIN met TUIN behorende bij het complex Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum van architect J.J.P. Oud is van algemeen belang als toonbeeld van de vroege Wederopbouw vanaf 1940 vanwege:

- de cultuur- en architectuurhistorische betekenis als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven naoorlogs schoolplein met tuin, vanwege de kwaliteit van het ontwerp, met zijn zorgvuldige detaillering en materiaalgebruik, alsmede de plaats die de aanleg inneemt in het oeuvre van architect J.J.P. Oud;

- de stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van schoolplein en tuin in relatie tot de hierop gelegen school en conciërgewoning en de ligging binnen het wederopbouwplan van W.M. Dudok ter plaatse van een deel van de voormalige Atlantikwall, ingeklemd in het segment tussen Segbroeklaan en Goudsbloemlaan;

- de functionele, compositorische en visuele relatie tussen de complexonderdelen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,speelplaats,sport en recreatie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar overig
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt