Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schaapskooi in Moergestel

Heikant 8
5066 CR, Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1825-1925
Publicatie: 20071127
Rijksmonument ID: 530762
Type: Boerderij

Omschrijving van Schaapskooi

Inleiding

SCHAAPSKOOI, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXA. Gelegen naast en met de nok evenwijdig aan de bijbehorende langgevelboerderij, buiten de bebouwde kom aan een ontginningsweg te midden van de weilanden en akkers.

Omschrijving

De schaapskooi op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft een hoog schilddak met een lang dakvlak, gedekt met riet en golfplaat, terwijl de andere dakvlakken gedekt zijn met rode Hollandse pannen. Eén lange zijde heeft een aanbouw onder minder steil lessenaarsdak met voornamelijk gesmoorde muldenpannen. Wanden gepotdekseld en gerabat, daarin grote dubbele deuren.

Waardering

De schaapskooi uit XVIIIB-XIXa is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een schaapskooi behorend bij een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van een langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. De schaapskooi heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditioneel materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. In typologisch opzicht moet aan de schaapskooi zeldzaamheidswaarde worden toegekend. De schaapskooi heeft samen met de bijbehorende langgevelboerderij met karschop en schuur ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,schaapskooi,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schaapskooi
location_on Monumenten Kaart rond Moergestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!