Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blijdorp: houten dierenverblijf in Rotterdam

Van Aerssenlaan 47
3039 KE, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn
Publicatie: 20080225
Rijksmonument ID: 530757
Type: Gebouw

Omschrijving van Blijdorp: houten dierenverblijf

Inleiding

Houten Dierenverblijf - onderdeel van diergaarde Blijdorp - naar ontwerp van ir. S. van Ravesteyn gebouwd in 1939-1941. De dierenverblijven zijn verspreid op het diergaardeterrein gesitueerd. Opvallend is dat in sommige dierenverblijven de gebogen lijn verwerkt is, die ook als vormelement in de aanleg van Van Ravesteyn te vinden is. De houten gebouwen bevonden zich conform hun vorm en de lijn van de aanleg langs of op de dierenweides. In de huidige situatie zijn enkele verblijven verplaatst, andere zijn op onderdelen aangepast aan nieuwe functies.

Omschrijving

HOUTEN DIERENVERBLIJF (20) ten noordwesten van de Rivièrahal. Het dierenverblijf is volledig in hout opgetrokken door middel van een houtskelet en voorzien van een beschieting van horizontale zwartgeverfde houten delen. Het heeft een gebogen plattegrond en telt een bouwlaag. Het verblijf heeft aan alle zijden een overstekend gebogen zadeldak met een zwenkende dakrand. Het dak was oorspronkelijk met rode daktegels bedekt. In het gevelbeeld spelen witgeverfde ronde palen op de gevelhoeken een rol, evenals het witgeverfde houtwerk van de (gebogen) dakoverstekken en het kozijnhout in de gevels. De door de gevellijn stekende gordingen zijn gesneden evenals de omlijstingen boven de kleine rechthoekige raampjes in de kopgevels.

Waardering

Het HOUTEN DIERENVERBLIJF is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;

- het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele situering in de aanleg en de samenhang tussen de dierenverblijven onderling en de overige complexonderdelen.

Tags: losse objecten, ed.,dierenverblijf,dierenverblijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blijdorp: houten dierenverblijf
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt