Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blijdorp: De winkel van Sinkel in Rotterdam

Van Aerssenlaan 47
3039 KE, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn
Publicatie: 20080225
Rijksmonument ID: 530748
Type: Gebouw

Omschrijving van Blijdorp: De winkel van Sinkel

Inleiding

De Winkel van Sinkel - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het object, van oorsprong verkooppunt van briefkaarten, snoep en souvenirs, is gesitueerd aan de oostzijde van het diergaardeterrein, tussen de voormalige ingang en het roofdierengebouw op de centrale as. Het gebouw is vormgegeven in functionalistische stijl en voorzien van figuratieve decoraties.

NB Thans is het gebouw als dierenverblijf in gebruik, waardoor de oorspronkelijke gedaante en afwerking aan het zicht is onttrokken. Rondom het gebouw bevonden zich oorspronkelijk plantenborders.

Omschrijving

De WINKEL VAN SINKEL (11) is gebouwd op cirkelvormige grondslag, kent een betonnen basis en wordt afgedekt door een plat dak. Niet meer zichtbaar, maar wel nog aanwezig, zijn vensters boven een betonnen borstwering en tussen halfronde, betonnen kolommen aan de noordzijde van het gebouw. Boven de vensters is een luifel opgenomen die de contouren van het gebouw volgt. De zuidelijke helft van het gebouw kent doorlopende kolommen waartussen betonnen gevelvlakken met ruitmotief en verschillende soorten gevelopeningen. De dakrand is verlevendigd met metalen aapsculpturen en profil van de kunstenaar Pieter den Besten.

Waardering

De WINKEL VAN SINKEL is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;

- als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen;

- het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de oostelijke helft van het diergaardeterrein, de samenhang met andere complexonderdelen en als tegenhanger van een cirkelvormig volume op de westelijke helft van het diergaardeterrein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blijdorp: De winkel van Sinkel
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt