Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Oostermeer: rechter bouwhuis in Amstelveen

Amsteldijk Noord 38
1184 TD, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1728
Publicatie: 20090302
Rijksmonument ID: 530665

Omschrijving van Oostermeer: rechter bouwhuis

Onderdeel 3B

Omschrijving

RECHTER BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Ter weerszijden van het hoofdgebouw staan op symmetrische wijze rood bakstenen bouwhuizen met een L-vormige plattegrond. Het langgerekte bouwdeel staat evenwijdig aan de straat, de korte poot van de L steekt naar voren. De gebouwen bestaan uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een schilddak, dat is gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. Er staat één schoorsteen op. De gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een eenvoudige gootlijst en zijn voorzien van een hardstenen plint.

In het langgerekte deel bevindt zich centraal de voordeur met meerruitsbovenlicht, voorafgegaan door een stoep van vijf treden. Links en rechts van de entreepartij een meerruitsschuifvenster. In de linker zijgevel van de korte poot een venster als aan de voorzijde. In de kopgevel van de korte poot een hoge, dubbele inrijdeur, daarboven een dakkapel met dubbel draairaam, wangen en een geschulpt fronton. In de linker zijgevel centraal een blindnis ter grote van een venster, daarboven een dakkapel als aan de voorzijde. In de achtergevel diverse schuifvensters en op het dak een excentrisch geplaatste dakkapel als aan de voorzijde. Ook twee aanbouwen. De rechter zijgevel is voorzien van twee meerruitsvensters. Het rechter bouwhuis was oorspronkelijk koetshuis. Het dateert uit de bouwtijd, omstreeks 1728.

Waardering

Het RECHTER BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving, die representatief is voor 17de en 18de eeuwse bouwhuizen;

- vanwege de kenmerkende ligging in de oorspronkelijke vroeg-18de eeuwse parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bouwhuis,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Oostermeer: rechter bouwhuis
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt