Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Weg en waterwerk in Rotterdam

star star star star (1)
Westzeedijk 375
3016 GR, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1931-1933
Publicatie: 20091123
Rijksmonument ID: 530117

Omschrijving van weg en waterwerk

Complexonderdeel B: Kleine Parksluis

Inleiding

SCHUTSLUIS "de Kleine Parksluis", de oostelijke van de twee sluizen die gezamenlijk deel uitmaken van het complex "Parksluizen", tussen de Parkhaven en de Coolhaven. De sluis is uitgerust met stalen segmentschuiven, de eerste toepassing van dit door ir. J.F.W. Burky ontworpen afsluitmiddel.

N.B. De kleine sluis wordt tegenwoordig hoofdzakelijk gebruikt voor de pleziervaart.

Omschrijving

De sluis heeft een kolklengte van 125 meter, is 5,95 meter breed en heeft een doorvaartdiepte van 2,90 meter -NAP. De kolk is opgebouwd uit beton en metselwerk en afgewerkt met graniet. De sluis is uitgevoerd met twee stalen segmentschuiven, die draaien om twee vaste assen. Op de bodem zorgt een aanslagbalk op de onderzijde van de schuiven voor de afdichting. De zijaanslagen waarlangs de schuiven bewegen bestaan uit bronzen stroken, die langs gietijzeren slijtplaten glijden. Het schutten vindt plaats door het gedeeltelijk openen van de schuiven.

Waardering

Uit 1931-1933 daterende schutsluis 'Kleine Parksluis", van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Parksluizen". In het bijzonder van typologisch belang vanwege de segmentschuiven.

Tags: weg- en waterwerken,schutsluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar weg en waterwerk
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (1)
    weg en waterwerk weg en waterwerk
    Westzeedijk 375, Rotterdam, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    3
    Ik ben in het bezit van een portret (olieverf op linnen) van ir. J.F.W. Burky en zou graag in contact komen met betrokkenen om dit een passende bestemming te geven, gezien de status van Rijksmonument van de door hem ontworpen segmentdeuren in de Kleine Parksluis te Rotterdam.
In de buurt