Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Weg en waterwerk in Rotterdam

Westzeedijk 375
3016 GR, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1931-1933
Publicatie: 20091123
Rijksmonument ID: 530116

Omschrijving van weg en waterwerk

Complexonderdeel A: Grote Parksluis

Inleiding

SCHUTSLUIS "Grote Parksluis", de westelijke van twee sluizen die gezamenlijk deel uitmaken van het complex "Parksluizen" tussen de Parkhaven en de Coolhaven.

Omschrijving

De sluis heeft een kolklengte van 128 meter, is 13,60 meter breed, heeft een doorvaartdiepte van 4,65 meter -NAP en is geschikt voor binnenvaartschepen tot circa 2.000 ton. De kolk is opgebouwd uit beton en metselwerk en afgewerkt met graniet. Het schutten vindt plaats via omloopriolen in de beide sluishoofden. Het is mogelijk een verval van 3 meter in 5 minuten te overbruggen. De kolk is afgesloten met een stalen roldeur per sluishoofd, aan twee zijden waterkerend. De omloopriolen worden afgesloten met stalen schuiven. Een schuif bevindt zich ter plaatse van de omloopriolen aan westzijde en twee schuiven ter plaatse van de riolen die door de deurkas lopen. De bediening van de sluis geschiedt vanuit een bedieningsgebouw op zowel het binnenhoofd als het buitenhoofd.

Waardering

Uit 1931-1933 daterende schutsluis "Grote Parksluis" als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Parkssluizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische typologische, situationele en ensemblewaarde.

Tags: weg- en waterwerken,schutsluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar weg en waterwerk
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt