Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koetshuis in Borculo

Beekvliet 1
7271 PB, Borculo (Gemeente Berkelland)
Gelderland
Bouwjaar: 1835
Publicatie: 20051212
Rijksmonument ID: 529901
Type: Woonhuis

Omschrijving van Koetshuis

Inleiding

Ten noorden van de villa gelegen koetshuis uit 1835 gebouwd in opdracht van de Zutphense houthandelaar Jan Derk Langenberg. In 1902 zijn er neorenaissancistische details aangebracht. Het pand bevatte oorspronkelijk een koetshuis, een koetsierswoning en een schuur. Sinds 1985 zijn de staldeuren en een gedeelte van de balklaag vervangen en is het dak voorzien van golfplaten.

Omschrijving

Het KOETSHUIS heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een schilddak. De asymmetrische gevels zijn opgetrokken in baksteen. De voor- en zijgevels zijn voorzien van mastgoten. Beide zijgevels hebben vlechtingen, een windveer en staafankers.

In de voorgevel bevinden zich één ingang met staldeuren en een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, één ingang met een opgeklampte deur en een bovenlicht, zes getoogde vensters met een ijzeren roedenverdeling, en een venster met schuifraam en luiken. De ingangen en de meeste vensters hebben een strek met aanzet- en sluitstenen.

In de rechter zijgevel bevinden zich twee getoogde vensters met een ijzeren roedenverdeling en een strek met aanzet- en sluitstenen.

De linker zijgevel bevat twee korfboogvormige ingangen met een strek met aanzet- en sluitstenen, waarvan één met staldeuren, en twee ruitvormige stalramen met een rollaag.

In de achtergevel bevinden zich twee segmentboogvormige ingangen met een rollaag, twee moderne ingangen, en vijf vensters van verschillend formaat en type met elk een strek.

In het interieur zijn de oorspronkelijke indeling, de binnendeuren met geprofileerde omlijsting en een gedeelte van de balklaag nog aanwezig.

Waardering

Het KOETSHUIS is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de oude kern van het koetshuis en als voorbeeld van een koetshuis uit de tweede kwart van de negentiende eeuw dat in het begin van de twintigste eeuw om stilistische redenen is aangepast aan het zomerverblijf;

- vanwege het relatief gaaf gebleven exterieur en interieur en het zorgvuldige materiaalgebruik;

- vanwege de functionele en stilistische samenhang met de villa;

- als onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Borculo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt