Vliegbasis Deelen/Zeven Provinciën: Gebouw 3, militaire woning in Arnhem
Omschrijving van Vliegbasis Deelen/Zeven Provinciën: Gebouw 3, militaire woning
Inleiding
Gebouw 3 ligt met de daknok oost-west gericht en evenwijdig aan de weg, vrijstaand tegen een achtergrond van hoog opgaand groen, tussen de gebouwen 1 en 4, aan de zuidzijde van een ringweg rond een groot rechthoekig open terrein op het kamp 'Zeven Provinciën'. Gebouw 3 is een in 1941-1942 als 'Regelbau' tot stand gekomen militaire woning, is op mesoniveau onderdeel van een tweetal complexen van in rechthoekig-geometrisch patroon geplaatste gebouwen en maakt op microniveau deel uit van (oorspronkelijk zeven) nu vijf in een tweetal korte lineaire verbanden geplaatste en vrijwel identieke militaire onderkomens.
Omschrijving
Onderkelderde, eenlaagse, in ca. 50 cm dik buitenmuurwerk, met plint tot aan rollaag uitgevoerde bakstenen MILITAIRE WONING, op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met in beide dakschilden een kleine dakkapel met fronton en in de daknok twee lage bakstenen schoorstenen. De noordelijke langsgevel / hoofdgevel heeft links een rechthoekige vensteropening onder rollaag, voorzien van betonnen kalf, met onder het kalf dubbele in vieren verdeelde naar binnen openende houten draairamen en met groen en wit lijstmotief beschilderde plaatijzeren luiken, en boven het kalf een door roeden in achten verdeeld valraam. Rechts een door twee kleine vensteropeningen geflankeerde, licht getoogde en van een stoep voorziene toegangsopening onder hanenkam, waarin een door roeden in achten verdeelde glasdeur en een bovenlicht met een eenvoudig, geklonken ijzeren sierstuk. De zuidelijke langsgevel heeft rechts een bakstenen trap naar kelderniveau, alwaar een toegangsopening; voorts bakstenen penanten en ijzeren balustrade en links drie vergelijkbare vensteropeningen. De oostelijke kopgevel heeft op maaiveldniveau lichtkokers voor de kelder en op de begane grond drie vergelijkbare vensteropeningen. Op zolderverdiepingniveau drie licht getoogde vensters onder hanenkam, met dubbele in vieren verdeelde draairamen. De westelijke kopgevel vergelijkbaar uitgevoerd, maar met twee vensters op de begane grond en daartussen een ijzeren kokerladder naar zolderverdiepingniveau. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Het interieur is enigszins gemoderniseerd. Betonnen vloer en plafond.
Waardering
MILITAIRE WONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette 'ad hoc structuur' en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.
Tags: openbare gebouwen,militair verblijfsgebouw,verdedigingsw., milit.geb
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-5/A4, garage/stalling Deelen/Klein-Heidekamp, Arnhem
-
Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-19a/b, dubbele officierswoning met schuur Deelen/Klein-Heidekamp, Arnhem
-
Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-23/A9, schuur Deelen/Klein-Heidekamp, Arnhem
-
Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-26, officierswoning met schuur of garage Deelen/Klein-Heidekamp, Arnhem
-
Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-27, officierswoning met schuur Deelen/Klein-Heidekamp, Arnhem
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Arnhem (Gelderland)