Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huis Zuidewijn: hoofdgebouw in Sprang Capelle

star star star star (2)
Hogevaart 60
5161 PN, Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 15e eeuw (oorsprong) 16e eeuw (herb.) 17e eeuw (trapgevel)
Publicatie: 20090820
Rijksmonument ID: 529526
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Huis Zuidewijn: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (Zuidewijn). Het in oorsprong 15de-eeuwse edelmanhuis is aan het einde van de 16de eeuw, met gebruikmaking van oudere delen, herbouwd waarvan het vooruitspringende middenstuk en de haaks daarop staande zijvleugel (links) met zij-trapgevel dagtekent; bij een grote verbouwing in de 17de eeuw is de rechtervleugel met (halve) trapgevel toegevoegd. In 1763 is het huis nogmaals uitgebreid en zodanig verbouwd, dat de vensters vergroot zijn en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling en luiken. De luiken zijn geschilderd in de heraldische kleuren van de familie De Roy van Zuidewijn. Het uit rechthoekige bouwvolumes geel bakstenen pand bestaat uit twee bouwlagen, aan de voorzijde beƫindigd door lijstgevels, en overkapt door met gesmoorde pannen gedekte schilddaken met trapgevels. De vierassige vooruitspringende voorgevel is in twee fasen opgetrokken met links het 16de-eeuwse deel en rechts het 17de-eeuwse deel waarin twee opkamervensters met luiken. Uiterst links is de entreepartij bestaande uit een toegangsdeur met bovenlicht gevat in omlijsting met kroonlijst op voluutvormige consoles uit het begin van de 19de eeuw; in het bovenlicht een rozet en bloemvormige roeden. Op de nok een houten dakruiter met klok. Aansluitend het terugliggende deel met vier vensterassen. Tussen de noordelijke zijgevel en het koetshuis staat een bakstenen MUUR onder een ezelsrug die de voorplaats afsluit; in de muur een getoogde poortje; ook vanaf de zuidelijke zijgevel loopt een bakstenen muur met tandlijst en onder een ezelsrug. Tegen de muur een MUURFONTEIN van mortel, vermoedelijk een replica uit de laat 19de / vroeg 20ste eeuw. De achtergevel geeft een onregelmatig aanzien met verspringende bouwvolumes van verschillende hoogten met deels de oude en deels vernieuwde vensters. De tekstplaat (1872) aan de achterzijde is van Belgisch hardsteen. Tegen de zijgevel (zuid) een uitgebouwd privaat. In het INTERIEUR is onder meer van belang een 16de- en 18de-eeuwse deur; 17de-eeuwse kariatide aan trapleuning; schoorsteel in Lodewijk XVI-stijl; oude balkenzolderingen.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Zuidewijn) van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een 16de-eeuwse edelmanshuis;

- vanwege de gaafheid van het ex- en interieur;

- vanwege de gave en onaangetaste ligging in het (lineaire) ontginningslandschap;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huis Zuidewijn: hoofdgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Sprang Capelle

Recensies (2)
    Huis Zuidewijn: hoofdgebouw
    Hogevaart 60, Sprang Capelle, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    4
    Hallo, ik ken dit mooie kasteeltje vanuit mijn jeugd en toen het werd bewoond door mevrouw De Roy van Zuidewijn van der Does de Willebois. Als "huisgenoot" annex kunstenaar had zij in huis de heer Gerritsen die bij ons nog een prachtig en enorm groot glas in loodraam, tak waarop diverse vogels, heeft gemaakt. Mevrouw maakte iedere avond een wandelingetje vanuit het kasteel naar de Winterdijk, tasje in de hand en sleutel van de voordeur daarnaast omdat die zo groot van formaat was dat die niet in haar tasje paste. Hoe heerlijk was die tijd en aan alles komt een einde! Overigens er omheen een prachtig natuurgebied, compleet met "wiel", en is diepe plas waarop in de winter werd geschaatst.
  • Huis Zuidewijn: hoofdgebouw
    Hogevaart 60, Sprang Capelle, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    Beste Leegstand is achteruitgang, en dat zie je toch al wel aan dit kasteel, de gevels -puilen uit door vocht in de balken waarschijnlijk waardoor ze langer worden en dus de geven wegdrukken. er woont niemand die de zaak kan beschermen door stook en laten luchten op tijd. Ik zou dat wel kunnen, er dus wonen en klusjes doen, ik kan veel en ben erg technisch en precies, behoud van alle oudheden is een must, muren wat bijwerken, omdat ze voegen loslaten door vocht, het staat in klein stukje bosgebied waar vocht aanwezig is, niet veel zon in zomer. Ik zou dus kunnen leegstandswonen en mijn kennis ook er in steken, kan zelfs met een cnc dingen kopieren zoals rotte kozijnen bijvoorbeeld. Alles wel met mate wegens dat ik artrose heb, maar wellicht vinden gepensioneerde bouwvakkers dit ook wel leuk om zo,n erfstuk te herstellen, als dat nog kan. Het is oud weet je, 500 jaar is erg oud, en hou is het houtwerk en zo.