Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sonsbeek: belvedere in Arnhem

star star star star (2)
Tellegenlaan 3
6814 BT, Arnhem (Gemeente Arnhem)
Gelderland
Bouwjaar: 1820-1821
Publicatie: 20060214
Rijksmonument ID: 528867

Omschrijving van Sonsbeek: belvedere

Omschrijving

Torenvormige BELVÉDÈRE, gesitueerd op een omstreeks zeventig meter hoge heuveltop (de oude Ruyterenberg) in het noordoostelijke deel van het park, nabij de Ronde Weide. De toren werd in of vóór 1821 gebouwd (afgebeeld op kadastrale minuut 1821) in bescheiden neogotische vormen.

De belvédère bezat oorspronkelijk vijf geledingen en was ongeveer 24 meter hoog. Omstreeks 1950 is de toren verhoogd met anderhalve verdieping tot 28,60 meter.

De toren bezit een vierkant grondplan, is van baksteen opgetrokken en telt zes geledingen en een stenen borstwering. In de oorspronkelijke toren zijn de ingangs- en vensteromlijstingen in zandsteen vervaardigd en zijn op de hoeken hardstenen blokken aangebracht. De blokken in de onderste geleding, die dient als basement voor de rest van de toren, springen tot aan de cordonlijst iets uit het muurvlak. Uitwendig bevindt zich boven de ingangen van elk van de licht taps toelopende gevels een drietal openingen waarmee de verschillende vloerniveaus corresponderen: een rondbogige deur, een dito venster en een vierpas. Daarboven zijn aan de vier zijden eveneens rondbogige deuropeningen. Het geheel sluit aan de bovenzijde af met een bakstenen balustrade met siermetselwerk. In het inwendige een open serpentine trap.

Waardering

De BELVEDÈRE, behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek, is van algemeen architectonisch, cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de vormgeving in neogotiek;

- wegens de plaats in het landschapspark als uitzichtstoren en folly;

- wegens de relatie met de overige onderdelen op de buitenplaats.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouw,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sonsbeek: belvedere
location_on Monumenten Kaart rond Arnhem

Recensies (2)
  Sonsbeek: belvedere Sonsbeek: belvedere
  Tellegenlaan 3, Arnhem, Gelderland, NL
 • star star star star
  3
  een groot deel van het Belvedère is gebouwd met stenen van het huis op het landgoed Waterberg, waar nu het Nederlands Openluchtmuseum ligt.
 • Sonsbeek: belvedere Sonsbeek: belvedere
  Tellegenlaan 3, Arnhem, Gelderland, NL
 • star star star star
  3
  De locatie aangegeven op de kaart is de Witte Villa en niet de plek waar het Belvedère ligt. Die ligt veel noordoostelijker in het park.
In de buurt