Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat GL122 op de liniedijk langs de A12 in Amerongen

De Grift
3958 ZT, Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20110624
Rijksmonument ID: 528638

Omschrijving van Kazemat GL122 op de liniedijk langs de A12

Inleiding:

De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nabij de kruising van de liniedijk met de A12. Het is één van de in totaal 6 kazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren.

Omschrijving:

In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type S4. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op de voorzijde van de liniedijk. Het is de enige nog resterende kazemat van dit type op de Grebbelinie.

Het betreft hier een lichte kazemat van het type S4 of Stekelvarken 4 genoemd vanwege de ijzeren pennen aan de buitenzijde waaraan camouflagemateriaal kon worden bevestigd en de drie schietgaten. De kazemat was bedoeld voor één lichte mitrailleur ten behoeve van frontaal en flankerend vuur. De drie schietgaten hadden samen een schootsveld van 110 graden. De twee ongebruikte schietgaten konden desgewenst worden afgesloten met een luik van 2cm staal. Er waren geen voorzieningen voor observatie. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met een rechte voor- en achterzijde. De afmetingen zijn: achterzijde 7,40 meter, zijzijden recht 1,10 meter, zijzijden schuin 2,40 meter en voorzijde 5,00 meter. De hoogte inclusief vloerplaat is 3 meter. De kazemat bestaat enkel uit een gevechtsruimte met een achteruitgang, drie geweerschietgaten en heeft muren van 80 cm gewapend beton. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen. Van dit type is slechts één exemplaar gebouwd op de Grebbelinie.

Waardering:

De kazemat is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat GL122 op de liniedijk langs de …
location_on Monumenten Kaart rond Amerongen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!