Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat GL139 op de Linie van Juffrouwwijk in Renswoude

De Schalm
3927 ZL, Renswoude (Gemeente Renswoude)
Utrecht
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20110624
Rijksmonument ID: 528618

Omschrijving van Kazemat GL139 op de Linie van Juffrouwwijk

Inleiding:

In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type B. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling,

Omschrijving:

Het betreft hier een flankerende betonkazemat. De kazemat was bewapend met een zware mitrailleur en was bedoeld voor flankerend vuur. De vijandzijde is gedekt door 1,20 m gewapend beton, terwijl het dak 1 meter dik is en de achterzijde 80 cm. Het schietgat met een schootsveld van 40 graden is gedekt door een uitsteeksel van beton, zodat de opening voor de vijand moeilijk was waar te nemen. De deur was uitgerust met een geweerschietgat. Het weerstandsvermogen tegen artilleriegranaten was conform de lichtste weerstandsklasse (W12-W15). De kazemat is voorzien van een klimkoker.

De kazemat bevindt zich op de Linie van Juffrouwwijk ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem en ten westen van de Slaperdijk. Op dit deel van de Grebbelinie bevindt zich uit dezelfde periode ten westen van deze kazemat nog een andere mitrailleurkazemat van het type S3 uit dezelfde periode.

Waardering:

De kazemat is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat GL139 op de Linie van Juffrouww…
location_on Monumenten Kaart rond Renswoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!