Kazemat GL144 op de Juffersdijk in Renswoude
Omschrijving van Kazemat GL144 op de Juffersdijk
Inleiding:
De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en bevindt zich op het Werk aan de Juffersdijk, ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Het is één van de in totaal 3 kazematten uit deze periode die op deze keerkade en het op de kade gelegen voorwerk nog resteren
Omschrijving:
In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type S3. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op en in de voorzijde van de wal van het hoornwerk.
Het betreft hier een lichte kazemat van het type S3 of Stekelvarken 3 genoemd vanwege de ijzeren pennen aan de buitenzijde waaraan camouflagemateriaal kon worden bevestigd en de drie schietgaten. De kazemat was bedoeld voor één lichte mitrailleur ten behoeve van frontaal en flankerend vuur. De drie schietgaten hadden samen een schootsveld van 110 graden. De twee ongebruikte schietgaten konden desgewenst worden afgesloten met een luik van 2cm staal. Er waren geen voorzieningen voor observatie. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met een rechte voor- en achterzijde. De afmetingen zijn: achterzijde 5,20 meter, zijzijden recht 1 meter, zijzijden schuin 2 meter en voorzijde 2,50 meter. De hoogte inclusief vloerplaat is 3 meter. De kazemat bestaat enkel uit een gevechtsruimte met een achteruitgang, drie geweerschietgaten en heeft muren van 80 cm gewapend beton. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen.
Waardering:
De kazemat is van algemeen belang vanwege:
Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.
Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.
Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.
Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Juffersluis De Schalm, Renswoude
- Kazemat GL135 Batterij op de Schalm De Schalm, Renswoude
- Batterij op de Schalmdijk De Schalm, Renswoude
- Schotbalkloods Arnhemseweg, Renswoude
- Schotbalkloods Arnhemseweg, Renswoude
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Renswoude (Utrecht)