Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat GL047 Asschatterkade voorwerk in Leusden

Asschatterweg
3830 AA, Leusden (Gemeente Leusden)
Utrecht
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20110624
Rijksmonument ID: 528594

Omschrijving van Kazemat GL047 Asschatterkade voorwerk

Inleiding:

De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en bevindt zich op de Asschatterkade. Het is één van de in totaal 9 kazematten uit deze periode die op deze keerkade en het op de kade gelegen voorwerk nog resteren.

Omschrijving:

In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type S7. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en bevindt zich midden op een knik in de Asschatterkade.

Het betreft hier een lichte kazemat van het type S7, ook wel Zevenklapper genoemd vanwege de zeven schietgaten. Dit type is vrij zeldzaam. De kazemat was bedoeld voor één lichte mitrailleur en heeft een schootsveld van 310 graden. De kazemat heeft een zeshoekige verspringende plattegrond met twee ingangen aan de achterzijde en zeven schietgaten in de voorzijde en de afgeschuinde linker- en rechterzijden en de zijzijden. De binnenruimte is in 3 compartimenten verdeeld door halve keermuurtjes om de uitwerking van treffers te lokaliseren. De kazemat heeft muren van 80 cm gewapend beton. De hoogte van de kazemat is 3 meter inclusief grondplaat. De maximale afmetingen zijn 5,2 bij 8,2 meter. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen.

Waardering:

De kazemat is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat GL047 Asschatterkade voorwerk
location_on Monumenten Kaart rond Leusden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!