Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg in Leusden

Liniedijk
3830 AA, Leusden (Gemeente Leusden)
Utrecht
Bouwjaar: 1944
Publicatie: 20110624
Rijksmonument ID: 528578

Omschrijving van Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg

Inleiding:

De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de liniedijk in de gemeente Leusden tussen de kruising met de Langbroekerweg en de grens met de gemeente Woudenberg. Het is één van de in totaal 4 kanonkazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren.

Omschrijving:

In 1944 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen Duitse kanonkazemat. De kazemat is gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung is gelegen tegen en gedeeltelijk in de westzijde van de liniedijk.

Het betreft hier een kazemat van het type R 703 voor pantserafweergeschut voor 88 mm geschut (Pak43). De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met een oppervlak van 9,30 bij 7, 50 meter. De kazemat heeft een achteruitgang. De bunker bestaat uit twee ruimtes, de achterste voor de opslag van munitie met daarvoor een gevechtsruimte. De bunker heeft één schietgat aan de voorzijde en een ingang aan de achterzijde. Het schietgat heeft een verspringende vertanding om de kans op voltreffers te verminderen. DE constructie is in gewapend beton met 2 meter dikke muren en stalen profielen bij ingang en schietgat.

Waardering:

De kazemat is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de functie in de Duitse verdedigingsmaatregelen tijden de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de versterkingen van de Duitse Pantherstellung, zoals die in 1944 werden aangelegd.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung t…
location_on Monumenten Kaart rond Leusden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!