Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

NDSM Smederij in Amsterdam

Ndsm-Plein 28
1033 WB, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1927
Publicatie: 20070806
Rijksmonument ID: 528254
Bekijk wikipedia

Omschrijving van NDSM Smederij

Voormalige SMEDERIJ, deel van een in 1909 aan de Conradstraat gemaakt gebouw waarvan het andere deel hergebruikt is ten behoeve van de timmerwerkplaats, in 1927 verplaatst naar de huidige locatie, naar ontwerp van G.J. Langhout, als onderdeel van het complex Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij, oorspronkelijk gebouwd voor de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij. Vrijstaand bouwwerk, gelegen in het hart van de werf.

Loods bestaande uit gevels met een stalen raamwerkconstructie met vakken van verschillend formaat die afwisselend met bakstenen metselwerk, deur- en vensterpartijen met vierkante ramen in stalen sponningen. De deuren zijn blauw geschilderd. Het dak bestaat uit een flauw hellend zadeldak met in de breedte opgelegde lichtstraten. In het interieur een tweebeukige ruimte met stalen kolommen in het midden (voorzien van een moderne middenmuur), waarboven Engelse spanten het geheel overkappen. Het interieur is voorzien van kraanbanen.

Waardering

Smederij van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een van de belangrijkste scheepsbouwwerven in Nederland, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de constructie van Engelse spanten en vakwerkkolommen, alsmede vanwege de robuuste industriƫle uitstraling.

Tags: gebouwen, woonhuizen,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar NDSM Smederij
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt