Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

NDSM Lasloods in Amsterdam

Tt. Neveritaweg 1
1033 WB, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1952
Publicatie: 20070806
Rijksmonument ID: 528252
Bekijk wikipedia

Omschrijving van NDSM Lasloods

Voormalige LASLOODS, gebouwd in 1952 naar ontwerp van J.D. en A.E.G. Postma, als onderdeel van het complex Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij, oorspronkelijk vrijstaand, gelegen op de noordelijke punt van het terrein van het eerste NSM terrein.

Rechthoekige, hoge industriële hal, die aan de buitenzijde bepaald wordt door gesloten bakstenen gevels met zeer grote blauwe deuren, alsmede vierkante kruisvensters en op de verdieping openingen met luiken; de voor- en achtergevel hebben aan de bovenzijde een liggende vensterpartij onder de dakrand. Het vlakke dak wordt verlevendigd door 4 afgeplatte zadeldaken in de breedterichting die dienst doen als lichtstraten. Aan de kopse kant richting IJ een kleinere, oorspronkelijke aanbouw met kantoren. In de hal is sprake van twee beuken, veroorzaakt door een imposante staalconstructie met gelaste constructiedelen die onderling door schroefbouten met elkaar verbonden zijn. Deze constructie met kraanbanen wordt ondersteund door samengestelde volwandige kolommen, waarboven kleinere kolommen zijn geplaatst ter ondersteuning van de dakconstructie. Langs de langsgevels kraanbaanliggers.

Waardering

Lasloods van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een van de belangrijkste scheepsbouwwerven in Nederland, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de gesloten vormgeving van de buitenzijde en het silhouet van het gebouw, de interne constructie met de tweebeukige ruimte met colonnades van geprononceerde stalen kolommen, alsmede vanwege de schoonheid van het industriële ontwerp van het interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werfgebouw,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar NDSM Lasloods
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt