Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Van Assendelftorgel in Wijk Aan Zee

Sint Odulfstraat 6
1949 BE, Wijk Aan Zee (Gemeente Beverwijk)
Noord Holland
Bouwjaar: 1754
Publicatie: 20060306
Rijksmonument ID: 528186
Type: Kerk

Omschrijving van Van Assendelftorgel

Omschrijving

R.K. Kerk St. Odulphus vanwege het tweeklaviers Assendelft-orgel uit 1754. Dit orgel is van oorsprong gemaakt voor de R.K. Schuilkerk in Kethel. Het is vervaardigd door de Leidse orgelbouwer Pieter Assendelft op traditionele zeventiende-eeuwse Hollandse bouwwijze. Het betreft een voorbeeld van een achttiende-eeuws orgel dat werd gemaakt voor kleine roomse katholieke schuilkerken. In de negentiende eeuw raakten deze schuilkerken buiten gebruik, wat de ondergang voor veel van deze kleine orgels betekende. Dit orgel werd in 1891 overgeplaatst naar de St. Odulphus in Wijk aan Zee. In dat jaar werd het orgel tevens uitgebreid door de orgelmaker Wed. L. Ypma. In 1984 werd het orgel gerestaureerd door Jos. Vermeulen.

Het betreft een vijfdelig balustrade orgel met ronde middentoren en spitse zijtorens. Het is voorzien van snijwerk in rococostijl. Het orgel bestaat uit twee klavieren en een aangehangen pedaal.

Waardering

Het orgel is van algemeen belang vanwege:

- de zeldzaamheid;

- de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bewaard gebleven schuilkerkorgel dat zich door zijn bouwwijze onderscheidt van contemporaine orgels;

- de bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name het bovenstel en de detaillering.

Tags: kerk-onderdl./object,orgel,vanwege onderdelen kerk,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Van Assendelftorgel
location_on Monumenten Kaart rond Wijk Aan Zee

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!