Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grot van Bethlehem in Heilig Landstichting

Profetenlaan 2
6564 BL, Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Gelderland
Publicatie: 20040223
Rijksmonument ID: 527965
Type: Kerk

Omschrijving van Grot van Bethlehem

Complexonderdeel 4

Inleiding

GROT VAN BETHLEHEM, een kopie naar het oorspronkelijke ontwerp van P. Gerrits, opgericht door Pater B. Kieuwe, nu in gebruik als schaapskooi. Het object is gelegen tussen Nazareth en de tollenaarswoning.

Omschrijving Het bouwwerk bestaat uit een betonnen, op een onregelmatig grondplan opgetrokken, rotsformatie. De rotsformatie heeft aan de voorzijde openingen waarachter stallen gelegen zijn. Aan de voorzijde bevindt zich links de toegang tot een gang door de rots met halverwege deze gang een centrale ruimte en tenslotte een uitgang aan de rechterzijde van de rots. In de grot de oorspronkelijke gepolychromeerde sculptuur van Piet Gerrits. Deze bestaat uit een voorstelling van Maria met het kind en een liggende slapende Jozef.

Waardering GROT VAN BETHLEHEM nu in gebruik als schaapskooi - Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land- Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling. - Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die tesamen het complex Heilig-Land-Stichting vormen. Deze vrij gaaf bewaard gebleven onderdelen vormen curiosa binnen de landelijke architectuur- en kunstgeschiedenis. De sculptuur is een goed voorbeeld van het werk zoals Piet Gerrits dit maakte voor de Heilig Landstichting. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land- Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grot van Bethlehem
location_on Monumenten Kaart rond Heilig Landstichting

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt