Ceintuurtheater (voormalig) in Amsterdam
Omschrijving van Ceintuurtheater (voormalig)
Inleiding
Voormalige BIOSCOOP in oorsprong genaamd Ceintuurtheater in de stijl van het Expressionisme met kenmerken van de Art Déco in 1921-1922 gebouwd naar ontwerp van de architect W. Noorlander. De betonbouw is uitgevoerd door de n.v. Gewapend-Betonbouw 'De Kondor'.
N.B. Het gebouw heeft vernieuwde entreedeuren.
Omschrijving
In drie bouwlagen met teruggerooide toplaag opgetrokken voormalig bioscoopgebouw ter breedte van vijf traveeën over twaalf meter, onder een plat dak. De ruw gepleisterde betonnen voorgevel is plastisch vormgegeven waarbij het middendeel ter hoogte van de derde bouwlaag naar voren springt. De gevel heeft een brede middenpartij en twee smallere zijdelen. Het middendeel heeft boven de ingang een brede overspanning en een driehoekige uitsparing. Aan beide uiteinden van het middendeel bevinden zich, op de eerste verdieping, elk drie slanke konische elementen. In het midden, ter hoogte van de derde bouwlaag, bevinden zich tegen het overkragende deel drie cilindrische elementen met kleine ramen. Vanuit deze elementen grijpen langwerpige ornamenten in de dakrand. Hierboven is een wit gepleisterde attiek geplaatst met hoger opgetrokken middendeel. De rechthoekige schoorstenen op de hoeken van het middendeel hebben tegen de aanzetten, uitstekende blokken. Onder de dakrand bevindt zich in reliëf een golfslag met aan de onderrand verticale overnaadse vormen. De smalle, identieke zijdelen op plinthoogte hebben een harmonikavorm met daarop ruimte voor de aankondigingskasten. Aan de rechter zijde bevindt zich een signatuur van de architect. Boven de plint bevindt zich aan beide kanten een lamp van rijk bewerkt smeedijzer met de woorden 'Ceintuur' en 'Theater'. Een verticaal accent komt van de blokjes die van de lampen doorlopen naar de vlakken boven in de gevel. Van het interieur is het betonnen balkon behouden.
Waardering
Het voormalige Ceintuurtheater uit 1922 is van algemeen belang vanwege de cultuur-, bouw- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van rijk gedetailleerde bioscooparchitectuur in de stijl van de Art Déco, uitgevoerd in beton, en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect W. Noorlander.
Tags: openbare gebouwen,bioscoop,welzijn, kunst en cultuur,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Sarphatimonument Sarphatipark 1, Amsterdam
-
Ensemble van 24 woningen met 8 winkels op de kop van een gesloten bouwblok Van der Helstplein 7, Amsterdam
-
Harmoniehof: bouwblok, bestaande uit 122 woningen en 12 winkels Gerard Terborgstraat 2, Amsterdam
-
Harmoniehof: gesloten woningblok Hobbemakade 94, Amsterdam
-
Hek Roelof Hartstraat 42Ongd., Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)