Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Badhuis in Amsterdam

Diamantstraat 134
1074 GG, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1925-1926
Architect: A.J. Westerman
Publicatie: 20041206
Rijksmonument ID: 527842
Type: Gebouw

Omschrijving van Badhuis

Inleiding

Aan de westzijde van de Diamantstraat ter hoogte van het Smaragdplein in 1925-1926 tot stand gekomen gemeentelijk BADHUIS naar ontwerp in Amsterdamse School-stijl van A.J. Westerman in opdracht van de gemeente Amsterdam (PW).

N.B. Het linkerdeel van het badhuis was in oorsprong bestemd voor de mannen; het rechterdeel voor de vrouwen, elk in oorsprong met 8 stortbaden en 2 kuipbaden. In de jaren '70 van de twintigste eeuw is het gemeentelijk badhuis gesloten.

Omschrijving

Op een nagenoeg cirkelvormige plattegrond, deels in baksteen en hout opgetrokken en geheel vrij gelegen badhuis met een aan de oostzijde uitgebouwde ingangspartij met twee gekoppelde portieken waarin recente toegangsdeuren. Ingangspartij toegankelijk via een gemetselde stoep. Onder een vensterpartij bevindt zich een gedenksteen met tekst "Deze steen is bij de opening v/h badhuis aangebracht door de bewoners van de woningstichting 'De Dageraad', Algemeene Woningbouwvereniging en de woningbouwvereniging 'Eigen Haard'". De badcelruimten in de lage buitenste ring zijn voorzien van paarsgewijs geplaatste kleine negenruits vensters. De gemetselde rondlopende gevel heeft nog delen van de in oorsprong over de gehele lengte van de gevel meegaande geschulpte keramische beƫindiging. De iets hoger opgetrokken en naar binnen geplaatste tweede ring boven de gang is rondom voorzien van in drieƫn onderverdeelde vensters. De octogonale binnenring met in vieren verdeelde vensters is voorzien van een geknikt, achtzijdig tentdak met leien en vier segmentvormige dakvensters met waaiervormige roedenverdeling. Op de nok een gemetselde achtkantige lage schoorsteen, aan de bovenzijde voorzien van een muizetandband. Aan de zuidwestzijde van het badhuis bevindt zich een laadluik.

Waardering

Badhuis daterend van 1925-1926 in een voor de bouwtijd kenmerkende Amsterdamse Schooltrant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als derde in de reeks van ronde gemeentelijke badhuizen en als bijzonder voorbeeld van een gemeentelijke voorziening ten behoeve van de volksgezondheid. Tevens van belang wegens situationele en ensemblewaarde vanwege de stilistische, stedenbouwkundige en historisch-functionele samenhang met de omringende woningbouwblokken.

Tags: openbare gebouwen,badhuis,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Badhuis
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt