Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Smeedijzeren hekwerk in Zaltbommel

Boschstraat
5300 AA, Zaltbommel (Gemeente Zaltbommel)
Gelderland
Bouwjaar: 1810
Publicatie: 20031027
Rijksmonument ID: 527738

Omschrijving van Smeedijzeren hekwerk

Omschrijving hekwerken

Inleiding

Smeedijzeren HEKWERK om de oude algemene begraafplaats aan de westzijde van de Boschstraat op het bastion "Het Ravelijn", waar in vroeger tijden het galgenveld was. Het hekwerk bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de oudste vermoedelijk uit 1810 dateren. De bescherming betreft het toegangshek aan de Boschstraat (oostzijde), het aan de zuidzijde hiervan gelegen oostelijke hekwerk, en de hekwerken aan de zuid- en de westzijde van de begraafplaats. De toegang aan de westzijde stamt uit de tijd dat de begraafplaats ook door katholieken werd gebruikt. Zij maakten geen gebruik van de niet gewijde toegang aan de oostzijde.

Omschrijving

De toegang aan de Boschstraat bestaat uit betrekkelijk eenvoudige smeedijzeren draaihekken, geflankeerd door twee zinken pijlers. De voorzijden van deze pijlers bevatten symbolische voorstellingen van twee omgekeerde, gekruiste brandende fakkels en een slang die in zijn eigen staart bijt. De bovenzijde is gesierd met palmetten. Op de linker pijler de tekst "RUST", op de rechter "PLAATS". Aan de zuid- en westzijde een zwaar smeedijzeren hekwerk, bestaande uit om en om korte en lange spijlen met ronde pijlpunt, en drie regels. Op de verzwaarde stijlen een glad afgewerkte pijnappel. Aan de westzijde twee toegangshekken, bestaande uit brede smeedijzeren pijlers met daartussen dubbele draaihekken. De pijlers hebben diagonale spijlen met op de kruising een ronde schijf met bloemmotief, en worden beƫindigd door een geprofileerd horizontale regel. De draaihekken zelf bestaan uit een samenstel van hele en halve cirkels, doorkruist door twee diagonale spijlen met op de kruising eveneens een bloemmotief, en aan de onderzijde korte spijlen.

Waardering

Smeedijzeren HEKWERKEN met twee zinken PIJLERS om begraafplaats zijn van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- als representant van de funeraire geschiedenis van Zaltbommel;

- vanwege de kenmerkende functie als omheining van de begraafplaats;

- vanwege de oorspronkelijke functie van het toegangshek aan de westzijde, dat gebruikt werd door katholieken;

- vanwege de vormgeving, uitvoering en decoratie van het hekwerk;

- vanwege vormgeving, uitvoering en decoratie van de zinken pijlers, die bovendien zeldzaamheidswaarde hebben vanwege het materiaalgebruik.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Smeedijzeren hekwerk
location_on Monumenten Kaart rond Zaltbommel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!