Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Jonge Gerrit (incomplete molen) in Wijhe

De Jonge Gerrit
Stationsweg 32a
8131 DH, Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Overijssel
Bouwjaar: 1851
Publicatie: 20040517
Rijksmonument ID: 527683
Type: Molen

Omschrijving van De Jonge Gerrit (incomplete molen)

Inleiding

INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Jonge Gerrit' is in 1851 in opdracht van Gerrit van Voorde gebouwd als korenmolen. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de bovenas werden verwijderd. Later werden de staart en de stelling verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als mechanische maalderij en opslagruimte. Sinds 1982 is de functie woning. In 1994 werd tegen de noordzijde van de incomplete molen een aanbouw gebouwd, die buiten de werking van de monumentenwet valt. De incomplete molen ligt aan de Stationsstraat tegenover de Rooms-Katholieke kerk, aan de westzijde van de spoorlijn Zwolle-Deventer. De incomplete molen is ondanks zijn grote hoogte vanwege omliggende bebouwing vanaf de grond alleen zichtbaar vanaf de spoordijk vanuit het zuid-zuidoosten.

Omschrijving

De incomplete molen bestaat uit een gemetseld bakstenen onderachtkant met daarop een houten achtkant en kap. De uit zeven bouwlagen bestaande molen is vanaf het gemetselde onderachtkant tot de duisplanken bekleed met houten delen en gedekt met riet. Binnen zijn op verschillende plaatsen inscripties en restanten van het gaande werk aanwezig. Boven beide inritten is een sluitsteen aanwezig met daarop aangegeven respectievelijk het bouwjaar en de naam van de molen.

Waardering

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis.

Tags: molens,korenmolen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Jonge Gerrit (incomplete molen)
location_on Monumenten Kaart rond Wijhe

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt