Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Duiker S4 in Nederweert

star star star star (1)
Kanaal Wessem-Nederweert
6030 AA, Nederweert (Gemeente Nederweert)
Limburg
Bouwjaar: 1939
Publicatie: 20030527
Rijksmonument ID: 527332

Omschrijving van Duiker S4

Inleiding

Aan weerszijden van het Kanaal Wessem-Nederweert, even ten zuiden van Hulsen en nabij Wessemerdijk 7, bevindt zich een DUIKER onder het kanaal, één van twee duikers. Er bevond zich op deze plek reeds een duiker, maar deze werd voor de doorvoer van water van de Zuid-Willemsvaart naar de Noordvaart te klein bevonden. Dit water was noodzakelijk voor het minimaal op peil houden van de waterstand in de Noordervaart, zodat er inundaties uitgevoerd zouden kunnen worden. Daarom bouwde de Genie daar in 1939 nog een extra duiker die daar nog steeds ligt, een paar meter ten noorden van de oude duiker.

Beschrijving

Vanwege reliëfverschillen tussen de Zuid-Willemsvaart en de Noordvaart -welke door middel van een sluis met elkaar verbonden zijn- loopt er een waterloop van de zuidzijde van de Zuid-Willemsvaart nabij Arishoek naar de duiker onder het kanaal Wessem-Nederweert. Vervolgens buigt deze waterloop naar het noorden en komt uit in de Noordervaart, ongeveer 100 meter ten oosten van de schutsluis bij Hulsen. De duiker is geheel van beton geconstrueerd en bestaat uit drie langwerpige inlaten, verdeeld door twee taps toelopende duikerwanden. In deze duikerwanden zijn sponningen aanwezig voor (de niet meer aanwezige) schotbalken. De duiker is gaaf en vertoont geen sporen van oorlogshandelingen. De duiker is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. De duiker is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De duiker heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Duiker S4
location_on Monumenten Kaart rond Nederweert

Recensies (1)
    Duiker S4
    Kanaal Wessem-Nederweert, Nederweert, Limburg, NL
  • star star star star
    1
    De duiker zit op een heel andere plek als op de kaart aangegeven.Op deze plaatsaanduiding van de pijl loopt geen kanaal waar de duiker onderdoor loopt.Dit moet iemand anders invoeren op de computer.Doe je best . Graag een reactie aub; Jonkersnw@hotmail.com
In de buurt