Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kleipijpenoven in Weert

Noordkade 52
6003 NG, Weert (Gemeente Weert)
Limburg
Bouwjaar: 1856
Publicatie: 20031031
Rijksmonument ID: 527315

Omschrijving van Kleipijpenoven

Inleiding

OVEN voor het bakken van kleipijpen, gebouwd in 1856, in opdracht van de pijpenfabriek Trumm-Bergmans, die werd opgericht in Maastricht in 1846 en werd verplaatst naar Weert in 1855. De oven is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De oven staat binnen de bebouwde kom langs de Zuid-WiIllemsvaart, ongeveer 50 meter van de plaats waar hij oorspronkelijk gesitueerd was. In 1915 werd de oven geheel gerenoveerd. In 1933 schakelde de fabriek geheel over op houten bruyere-pijpen en rokersbenodigdheden en werd de oven aangepast en gebruikt als verbrandingsoven voor het houtafval van bruyere-pijpen.

Het bakstenen aanbouwmuurtje is in 1989 bij de verplaatsing van de oven gebouwd.

Omschrijving

Kleipijpenoven, in een bouwlaag, met een vierkant grondplan met een centrale ronde bakstenen schoorsteen met siermetselwerk. De overgang van het vierkante grondplan naar de ronde schoorsteen geschiedt door taps toelopende gevelvlakken. De oven is deels opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, deels in chamotte met ijzeren muurankers. Rondboogvormige gevelopeningen. In de voorgevel bevindt zich een toegangspoortje voor brandstoftoevoer met een gecementeerde omlijsting. De rechtergevel heeft twee stookgaten en vier luchttoevoeropeningen. De achtergevel heeft een grote gevelopening, afgedekt met een kunststof venster gevat in hout. De linkergevel heeft vier luchttoevoeropeningen.

Waardering

De kleipijpenoven is van algemeen belang. De oven vertegenwoordigt een cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de oventechniek.

De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door de functionaliteit van de oven als industrieel object alsook door het materiaalgebruik van zowel baksteen als chamotte. De architectonische gaafheid draagt toe aan de grote zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,veldoven,nijverheid,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kleipijpenoven
location_on Monumenten Kaart rond Weert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!