Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 5 in Weert

Odamolenstraat 16
6002 BR, Weert (Gemeente Weert)
Limburg
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20040830
Rijksmonument ID: 527301

Omschrijving van Kazemat 5

Inleiding

Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. Kazemat K 5 staat in de tuin achter het pand Odamolenstraat 16 en bevindt zich enkele honderden meters ten noorden van de Zuid-Willemsvaart.

Dit is een kazemat van het type P. Dit zijn niet planmatig gebouwde kazematten.

Beschrijving

De kazemat K 5 is aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd. De kazemat is uitgevoerd in gewapend beton. Het gebouwtje is thans in gebruik voor opslag. De kazemat heeft een grote rechthoekige toegang zonder luik.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

De kazemat heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De kazemat is in redelijke mate in tact.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat 5
location_on Monumenten Kaart rond Weert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt