Legeringsgebouw (5) in Weert
Omschrijving van Legeringsgebouw (5)
Inleiding
LEGERINGSGEBOUW (5) deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Op het terrein staan vier kleinere legeringsgebouwen (nummers 1-4)en twee grotere (nummers 5-6). Dit is een van de grotere legeringsgebouwen. Het legeringsgebouw staat aan de noordoostzijde van het terrein, met de voorgevel naar het keukengebouw gericht. Het pand doet dienst als legeringsruimte voor manschappen. In het exterieur zijn de vensters vernieuwd. Tevens bevinden zich in de dakschilden diverse niet oorspronkelijke grote dakkapellen. De kleine dakkapellen zijn wel oorspronkelijk. In het interieur zijn aanpassingen gedaan. De slaapzalen zijn vervangen door slaapkamers, de plafonds, deuren en vloeren zijn grotendeels vernieuwd. Sanitair is aangepast, er is een noodtrap aangebracht. Nog aanwezig zijn de tweezijdig opgaande hardstenen trap en de vloer op het bordes van de trap.
Omschrijving
LEGERINGSGEBOUW (5), met rechthoekige plattegrond, bestaande uit een drielaags hoofdvolume met schilddak gedekt met Hollandse pannen en houten bakgoten. Aan de linkergevel van het hoofdvolume bevindt zich een eenlaags uitbouw met aankappend schilddak. De gevels hebben een opstand van bruingele baksteen met metselwerk in klezoorverband, plint en rollaag in gemêleerde baksteen, afgesloten door een kunststenen band. Alle kunststof vensters hebben roedenverdeling en zijn geschakeld door kunststenen vensterdorpels en lateien. De vensters zijn rechthoekig tenzij anders vermeld.
De voorgevel bestaat uit de teruggelegen uitbouw links, en het hoofdvolume met de risaliserende entreepartij rechts. In de gevel van de uitbouw bevinden zich naast elkaar drie vensters. In de gevel van het hoofdvolume bevinden zich, met uitzondering van de risaliserende entreepartij, dezelfde gevelopeningen in de eerste en de tweede bouwlaag. Links bevinden zich in eerste en tweede bouwlaag een rond venster en daarnaast drie maal drie vensters. In de entreepartij bevindt zich in eerste bouwlaag een dubbele houten deur met glas en smalle zijlichten onder kunststenen overstek. Daarboven bevinden zich drie smalle staande trapvensters, die doorlopen tot onder de daklijst. Rechts van de entree bevinden zich in eerste en tweede bouwlaag twee maal twee vensters. In het dakschild van het hoofdvolume bevinden zich twee niet oorspronkelijke dakkapellen en een oorspronkelijk dakschild.
De rechterzijgevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. De zijgevels van de risaliserende entreepartij aan de voorgevel en de risaliet aan de achtergevel zijn blind. In de eerste bouwlaag bevinden zich links twee geschakelde vensters, een centraal geplaatst venster en rechts twee geschakelde vensters. In de tweede bouwlaag bevindt zich links een venster, centraal twee vensters en rechts een venster. Tenslotte bevindt zich in de zijgevel van het hoofdvolume in beide bouwlagen een venster. In het dakschild bevindt zich een dakkapel van latere datum. De achtergevel bestaat uit een teruggelegen geveldeel links en rechts. De gevelopeningen in eerste en tweede bouwlaag zijn grotendeels identiek, behalve links. Links bevindt zich in eerste bouwlaag twee maal twee vensters en in de tweede bouwlaag links twee vensters. In eerste en tweede bouwlaag bevinden zich verder drie smalle staande vensters, drie maal drie vensters, een rond venster en in de uitbouw drie vensters. In het dakschild van het hoofdvolume bevinden zich twee niet oorspronkelijke dakkapellen en een oorspronkelijke dakkapel.
De linkerzijgevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. De zijgevels van risaliet aan de achtergevel en van de risaliserende entreepartij aan de voorgevel zijn blind. In het hoofdvolume bevindt zich links in de eerste bouwlaag een houten deur met bovenlicht en in de tweede bouwlaag een rond venster. De plint loopt hier door in een muurtje. In de uitbouw bevinden zich twee vensters en twee dichtgezette vensters. Rechts in het hoofdvolume bevindt zich in de eerste bouwlaag een houten deur met bovenlicht en in de tweede bouwlaag een rond venster. Ook hier loopt de plint door in een muurtje. In het dakschild van de uitbouw bevindt zich een niet oorspronkelijke dakkapel.
Het legeringsgebouw is inwendig gewijzigd. Er zijn verschillende tussenmuren geplaatst om kamers te creëren voor de manschappen, waar vroeger slaapzalen waren; oorspronkelijke trap.
Waardering
Het LEGERINGSGEBOUW, complexonderdeel van het Van Horne KAZERNECOMPLEX, naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost, gerealiseerd in 1939, is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed voorbeeld van de militair-historische ontwikkeling van de stichting van kazernementen in of nabij steden, verbonden met de ontwikkeling van de stad, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Situationele waarde heeft het object vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen die rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een symmetrische opzet.
Architectuurhistorisch is het object van belang als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost voor een complexonderdeel van een infanteriekazerne met regtstaf voor twee bataljons gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen van zakelijk Expressionisme.
Tags: openbare gebouwen,legeringsgebouw,militair verblijfsgebouw,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Legeringsgebouw (5) Kazernelaan 101, Weert
- Bureelgebouw Kazernelaan 101, Weert
- Keukengebouw Kazernelaan 101, Weert
- Cantinegebouw Kazernelaan 101, Weert
- Legeringsgebouw (1) Kazernelaan 101, Weert
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Weert (Limburg)