Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Spoortunnel bij station in Weert

Stationsplein 19
6001 CH, Weert (Gemeente Weert)
Limburg
Bouwjaar: 1913
Publicatie: 20031031
Rijksmonument ID: 527282

Omschrijving van Spoortunnel bij station

Inleiding

SPOORTUNNEL, gesitueerd binnen de bebouwde kom van Weert naast het station van Weert, gebouwd in circa 1913 als onderdeel van het spoorwegcomplex te Weert. De spoortunnel is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De opdrachtgever was de Nederlandse Staatsspoorwegen. De spoortunnel werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1949 werd bij gelegenheid van de electricificatie van de spoorlijn Eindhoven-Maastricht een natuurstenen St. Raphaƫl-beeld van Cor van Geleuken, aangebracht boven de sluitsteen aan het Stationsplein.

Omschrijving

De spoortunnel heeft een opstand van gele verblendsteen met metselwerk in kruisverband. Het object heeft een betonnen boogconstructie versterkt met staal. Boven de tunnelbogen is decoratief metselwerk aangebracht. De afgeronde hoeken en de bogen van het object zijn van granietblokken. De balustraden van de brug worden geaccentueerd door twee natuurstenen banden. Midden onder de tunnel is een ventilatieopening naar het perron van het station.

Waardering

De spoortunnel is van algemeen belang. Het object vertegenwoordigt een cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de sociaal-economische geschiedenis in Weert, als onderdeel van het spoorwegcomplex te Weert en is tevens van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van spoortunnels. Architectuurhistorische waarde bezit het object vanwege het materiaalgebruik, de ornamentiek en detaillering en de betonnen boogconstructie. Ensemblewaarde heeft het object met het station van Weert. Het object is gaaf bewaard gebleven. De spoortunnel is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,tunnel,weg,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Spoortunnel bij station
location_on Monumenten Kaart rond Weert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!