Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort aan den Hoek van Holland: liftgebouw in Hoek Van Holland

Liftgebouw
Stationsweg 80ongd
3151 HS, Hoek Van Holland (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1943
Publicatie: 20030423
Rijksmonument ID: 527212

Omschrijving van Fort aan den Hoek van Holland: liftgebouw

Inleiding

LIFTGEBOUW annex garagewerkplaats, onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland. Het gebouw, met een inpandige lift voor goederen en personen, is in 1943 door de Duitse bezetter gebouwd in een zakelijke trant. Het gebouw diende ter vervanging van het hier, oorspronkelijk gesitueerde, houten liftgebouwtje. Oorspronkelijk was het gepleisterde gebouw beschilderd in camouflagekleuren. Later is de huidige witte verflaag aangebracht.

Omschrijving

Ter hoogte van de hoofdingang van het escarpgebouw, op de buitenring van het fort gesitueerd liftgebouw annex garagewerkplaats. Het gebouw is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, deels in gepleisterde baksteen en deels met een betonconstructie. Het gebouw heeft een plat dak en een overkragende betonnen dakrand. De vensters zijn gevat in stalen profielen en voorzien van dito roedenverdeling. Het linker bouwvolume met de lift is een halve verdieping hoger opgetrokken dan de garagewerkplaats rechts daarvan. Het gebouw heeft aan de voorzijde, in de gevel parallel aan de straat, twee getoogde dubbele ijzeren garagedeuren onder een betonnen luifel. Op de verdieping boven de linker garagedeur is een rechthoekig venster aangebracht. Boven de rechter garagedeur begint een strookvenster, dat - richting het noorden - tot aan het einde van deze gevel doorloopt. Boven de linker garagedeur begint waar het strookvenster eindigt een betonnen cordonlijst, die rondom het gebouw doorloopt. Aan de achterzijde heeft het lage bouwvolume op iedere verdieping drie rechthoekige vensters. Het hogere bouwvolume heeft op de verdieping onder een hijsbalk een ijzeren pakhuisluik.

Waardering

Liftgebouw met gargagewerkplaats, in 1943 gebouwd door de Duitse bezetter in een zakelijke trant als historisch-functioneel onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde.

Tags: verdedigingswerken,fort,fort, vesting en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort aan den Hoek van Holland: liftgebo…
location_on Monumenten Kaart rond Hoek Van Holland

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!