Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort aan den Hoek van Holland: commandantswoning en twee officierswoningen in Hoek Van Holland

Commandantswoning+ 2 offierswoningn
Stationsweg 84
3151 HS, Hoek Van Holland (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1884
Publicatie: 20030423
Rijksmonument ID: 527207

Omschrijving van Fort aan den Hoek van Holland: commandantswoning en twee officierswoningen

Inleiding

Aan elkaar geschakeld geheel van één grote COMMANDANTSWONING en twee kleinere OFFICIERSWONINGEN, onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland. De woningen zijn in 1884 door de Genie gebouwd in een sobere eclectische stijl. Tot de oplevering van het fort in 1888 waren hier de ingenieurs betrokken bij de bouw van het fort Maasmond ondergebracht. N.B. De woningen worden thans gebruikt door de Koninklijke Marechaussee.

Omschrijving

Op een talud met uitzicht op het fort gesitueerde rij woningen; oorspronkelijk één grote commandantswoning en twee kleinere officierswoningen. Deze in rode baksteen opgetrokken woningen bestaan uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een overstekend, met zwarte pannen gedekt zadeldak. De zij- en achtergevels, plinten, kroon- en cordonlijsten, sluitstenen en gebosseerde hoeklisenen zijn witgepleisterd. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. De voorgevel heeft rechts een eenvoudige enkele deur met getoogd bovenlicht, geflankeerd door drie getoogde, rechthoekige schuifvensters. Links een identieke deur met links hiervan vier rechthoekige vensters conform de overige vensters in de voorgevel. De gevels hebben ter hoogte van de vensterdorpels een doorlopende cordonlijst. In de zij- en achtergevels zijn boven de vensters muurankers aangebracht. De oostelijke zijgevel heeft in het midden van de begane grond een klein hoog geplaatst rechthoekig kruisvenster, geflankeerd door hoge getoogde vensters, aan de onderzijde vervangen door kleine rechthoekige vensters. Op de verdieping drie hoge rechthoekige vensters. In deze gevel is de tijdens, de bouw gebruikte, ijksteen met de inscriptie '9.50 M + AP' aangebracht. De achtergevel heeft links zes getoogde vensters, gevolgd door een deur, waarna twee getoogde vensters en een getoogd blindvenster.

Waardering

Door de Genie gebouwde Commandants-annex Officierswoningen als historisch-functioneel onderdeel van het Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Tags: verdedigingswerken,fort,fort, vesting en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort aan den Hoek van Holland: commanda…
location_on Monumenten Kaart rond Hoek Van Holland

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!