Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Oude Beekhoek: Vlaamse schuur in Ulvenhout

Oude Beekhoek 2
4851 SP, Ulvenhout (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Publicatie: 20040607
Rijksmonument ID: 526898
Type: Boerderij

Omschrijving van Oude Beekhoek: Vlaamse schuur

Omschrijving onderdeel 2.

Inleiding

De rechthoekige Vlaamse SCHUUR met zijlangsdeel ligt, aan de zuidkant met de lange zijde en deel aan de straat, in het verlengde van de boerderij. De schuur is nu gedeeltelijk ingericht voor melkvee met aan de zuidkant een paardenstal in de voormalige kleinveestalling.

Omschrijving

De Vlaamse langsdeelschuur is gedekt door een rieten schilddak met lage dakvoet en wolfeinden. Ter plaatse van beide deeldeuren in de kopgevels en de aansluitende lange gevel aan de straat is de dakvoet vloeiend opgelicht. De constructie van de schuur is driebeukig en bestaat uit vijf eiken dekbalkgebinten. De wanden bestaan in hoofdzaak uit horizontale brede houten rabatdelen op een gemetselde plint met daarin enkele ter hoogte van een rabatdeel uitgespaarde kleine liggende raamopeningen met afgeronde hoeken. De zuidelijke kopgevel is gedeeltelijk uitgevoerd in metselwerk. In de noordelijke deeldeuren bevindt zich een rondbogige loopdeur en in de zuidelijke een halfdeur.

Waardering

De Vlaamse schuur heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Oude Beekhoek: Vlaamse schuur
location_on Monumenten Kaart rond Ulvenhout

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt