Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Karschop in Moergestel

Heikant 8
5066 CR, Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 18e/19e eeuw
Publicatie: 20071127
Rijksmonument ID: 526874
Type: Boerderij

Omschrijving van Karschop

Inleiding

Halfopen KARSCHOP, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXa. Gelegen achter op het erf van een langgevelboerderij met schuren, buiten de bebouwde kom aan een ontginningsweg te midden van de weilanden en akkers.

Omschrijving

Het halfopen karschop op rechthoekige plattegrond heeft een zadeldak van golfplaat. Wanden deels gerabat, deels open. Inwendig een eiken ankerbalkconstructie met driehoeksspanten. Hooizolder.

Waardering

Het halfopen karschop is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een halfopen karschop behorend bij een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. Het karschop heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het halfopen karschop heeft samen met de bijbehorende langgevelboerderij met schaapskooi en schuur ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Karschop
location_on Monumenten Kaart rond Moergestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!