Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Ruwenberg: slangenmuur in Sint Michielsgestel

Ruwenbergstraat 3
5271 AG, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: begin 20e eeuw
Publicatie: 20051003
Rijksmonument ID: 526866

Omschrijving van De Ruwenberg: slangenmuur

Omschrijving onderdeel 3: PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR.

Inleiding

Op het terrein van het voormalige koetshuis bevindt zich een voormalige pannendrogerij annex slangenmuur, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en daterend uit XXA. Als achtermuur is gebruik gemaakt van een slangenmuur uit XVIII, onderdeel van de tuininrichting van het landgoed.

Omschrijving

Links terzijde van het koetshuis en in diens verlengde bevindt zich een voormalige pannendrogerij op nagenoeg rechthoekige plattegrond. De drogerij heeft in XXA gefunctioneerd in het kader van een kleinschalige dakpanfabricage ter plaatse. Het halfopen bouwwerk op eiken staanders met vernieuwde vuren kap heeft een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Voor de achtermuur van het bouwsel heeft men gebruik gemaakt van een reeds bestaande slangenmuur, die is uitgevoerd als slingermuur, d.w.z. met lisenen waartussen in plattegrond segmentvormig gebogen muren. De zijmuren uit hergebruikte baksteen zijn slechts manshoog; de geveltoppen blijven open. De slangenmuur, bedoeld om beschutting te bieden aan kwetsbare fruitgewassen, is een typisch onderdeel van de tuin van een buitenplaats.

Waardering

De voormalige PANNENDROGERIJ ANNEX SLANGENMUUR uit XVIII-XXA is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kleinschalig bedrijfspand dat zich heeft ontwikkeld uit een veel ouder tuinelement, i.c. een slangenmuur. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van de ontwikkeling van tuinmuur tot bedrijfspand. De slangenmuur heeft als typologisch bijzonder onderdeel van een buitenplaats zeldzaamheidswaarde. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouw,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Ruwenberg: slangenmuur
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt