Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkelwoning in Nuenen

Berg 37
5671 CA, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw
Publicatie: 20031201
Rijksmonument ID: 526832
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkelwoning

Inleiding

Winkelwoonhuis in smal langgerekt bouwvolume onder zadeldak met een wolfseinde, gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant en daterend uit XVIIIB. Het pand is gelegen in de kom van het dorp aan een kruising van wegen.

Omschrijving

Eenlaags winkelwoonhuis boven een gepleisterde, grijs geschilderde plint opgetrokken in kruisverband met oranjebruine handgevormde baksteen van groot formaat. Het is links aangebouwd tegen het belendende pand en staat rechts vrij. Het zadeldak, dat rechts iets is afgewolfd, is gedekt met gesmoorde Hollandse golfpannen. Zowel het woonhuis links ( 37) als de winkel rechts (39) hebben een eigen gemetselde schoorsteen op de nok. De voorgevel van het woonhuis is onregelmatig ingedeeld. Aan weerszijden van de vernieuwde voordeur met gedeeld bovenlicht en gepleisterde omlijsting bevinden zich twee vensters met tweeruits schuifraam en achtruits bovenlicht in geprofileerde kozijnen. Onder en boven rollagen. In de kozijnen zitten duimen. Drie van de vier vensters hebben lekdorpels. Door de voorgevel heen steken twee opgelegde balkkoppen. Een zware eiken muurplaat is zichtbaar achter de zinken mastgoot. De voorgevel van de winkel is vergelijkbaar en eveneens onregelmatig ingedeeld. De vernieuwde winkeldeur rechts heeft een geprofileerd bovenkalf en drieruits bovenlicht in geprofileerd kozijn. Uiterst rechts een smal venster met schuifraam en bovenlicht met kruisroeden. Rechts een luik. Links naast de winkeldeur twee identieke vensters met ongedeeld schuifraam en achtruits bovenlicht. Donkergroene dubbele luiken. De kozijnen en ramen zijn wit, de deuren bruin, de plint, lekdorpels en muurplaat grijs geschilderd. De rechter zijgevel heeft op zolderniveau een tweeruits schuifraam en staafankers. Langs de dakschuinte van het achterdakvlak, dat lager aanzet en een lichte welving vertoont een speciezoom.

Waardering

Het winkelwoonhuis uit XVIIIB is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een winkelwoonhuis op het platteland. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het pand is bouwhistorisch van belang vanwege de in het zicht gelaten onderdelen van de constructie. Het pand heeft typologische zeldzaamheidswaarde als vroeg voorbeeld van een gecombineerd winkelwoonhuis. Het pand is straatbeeldbepalend en draagt op substantiƫle en geledende wijze bij aan de historische beleving van het beschermde dorpsgezicht Nuenen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkelwoning
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!